Enlightening Media

®
& Coaching
Boek Leda nu!
 • Blijf op de hoogte


   

 • Vrijwillige bijdrage leveren?

 • Train je zesde zintuig

  Je levensstijl is belangrijk bij training intuitie

  Je lichaam

  Hoewel je met pillen, poeders, vitaminen en mineralen je lichaam een beetje kunt bijvoeden, moet je je er niet teveel van voorstellen als het om de ontwikkeling van je intuïtie gaat.

  Zaken als alcohol, nicotine en verdovende middelen kunnen je waarneming, denken en voelen zelfs verminderen. Niet echt bevorderlijk voor je intuïtie, zeker niet als je door drinken, roken en blowen nog allerlei afleidende lichamelijke klachten krijgt óók.

  Je geest

  Veel praten helpt je intuïtie niet echt: stilte geeft haar de mogelijkheid om naar buiten te komen. Stilte betekent niet alleen de afwezigheid van geluid: innerlijke stilte, rust, ontspanning zijn even belangrijk.
  Verder is een open houding erg belangrijk: als je vastzit in gewoontepatronen, in vooroordelen, leg je jezelf aan banden en kan de intuïtie er niet uit.

  En het vraagt in zekere zin om kracht: als je je te gemakkelijk laat beïnvloeden, niet doelgericht bent, vindt de intuïtie geen weg om overheen te gaan. Hoogstens een mul zandpad, waar het zich zwoegend een weg over moet zien te banen.

  Het belangrijkste is, dat je stevig, rustig, stabiel, helder, uitgerust bent.

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is intuïtie dus niet iets zweverigs.

  Maar als je diep in jezelf kijkt, weet je hoe belangrijk het is om ontspannen en evenwichtig te zijn. Ontspanning en evenwicht bevorderen de intuïtie, omdat er dan ruimte voor is. Alle ruimte die werd ingenomen door emoties, angsten, vermoeidheid e.d. staat dan je intuïtie ter beschikking.

  Zoals je elders op Enlightening Media kunt lezen zijn er vele mogelijkheden om aan ontspanning te werken (gek hè, dat klinkt wel tegenstrijdig): yoga en meditatie bijvoorbeeld, maar ook T’ai Chi, vakantie, lekker vroeg naar bed, een fijn boek en dergelijke. Of een boswandeling.
  Een andere manier om je intuïtie te ontwikkelen is door het raadplegen van de I Tjing, de Tarot en dergelijke. I Tjing en Tarot vertellen je wat er in je onderbewuste leeft en daar komt je intuïtie ook vandaan: uit die grote bron van wijsheid binnen in je.

  En dan…

  Je mediteert, doet aan yoga, drinkt en rookt niet meer…. dan komt de intuïtie?
  Misschien, maar misschien ook niet.
  Lichamelijke en geestelijke zorg voor je eigen welzijn zijn randvoorwaarden, maar het belangrijkste blijft toch, dat je intuïtie kunt zien als een normaal, aan ieder mens gegeven vermogen tot innerlijke wijsheid. Dat je van daar uit vertrouwen krijgt in het bestaan en de werking ervan en dat je oefent om je gevoeliger te maken voor je intuïtie.

  Een heel leuke en inspirerende manier om je intuitie te oefenen is de volgende:

  Ga er eens vanuit dat je al heel intuïtief bent. Als de telefoon gaat ben je even stil van binnen en je weet wie het is, of als je opneemt, weet je waarover het zal gaan. Als je een jurk of computer in de etalage ziet weet je, als je even stil bent, dat je hem nu niet moet kopen, omdat hij straks in de uitverkoop is en dergelijke.
  Je ziet iemand waarmee je een eerste afspraak hebt, bent even stil van binnen en je weet wat voor iemand het is, wat zijn of haar houding zal zijn en dat soort dingen meer.

  Maar pas wel op: juist als het om mensen gaat is het goed erop te letten dat je je vooroordelen niet met je intuïtie verwart.

  Waarschijnlijk klopt niet alles wat je zo “voorvoelt”, maar daar gaat het in het oefenstadium ook niet om: het gaat erom, dat je je ontvankelijkheid traint. In wezen gaat het daarbij om aandacht, geconcentreerde aandacht voor wat er om je heen gebeurt.

  Bij dat alles kun je je dan proberen te realiseren, dat jij, je lichaam, je geest, je gedachten en je daden, allemaal eenzelfde energie zijn. En dat niet alleen: het is daarnaast dezelfde energie als van degene die belt en háár gedachten, of van de verkoper in die kledingzaak die weet dat de jurk de uitverkoop in gaat.

  Jij bent deel van dat grote geheel en waarom zou je dan niet weten wat er aan de hand is?

  Misschien kun je je niet zo 1, 2, 3 een voorstelling maken bij dat ‘deel zijn van een geheel’, maar dat wordt elders op deze site uitgelegd.

   

  Tien tips om je intuïtie te gebruiken bij het nemen van beslissingen

  Zorg voor rust en contact met jezelf

  Wanneer je druk bezig bent, een vol hoofd hebt of in de zorgen zit is het heel moeilijk om contact te maken met je innerlijk. Om je intuïtie zijn werk te laten doen is het nodig om afstand te nemen van de drukte van alledag. Zoek een situatie op waarvan je weet dat die jou rust geeft. Muziek luisteren, een wandeling, mediteren of uit het raam kijken. Kies de manier die bij jou past en voor jou werkt. Je onderbewuste kan pas voor je aan de slag als je het de ruimte geeft en druk in welke vorm dan ook wegneemt. Overigens: rust is voor een heleboel dingen goed.

  Ken jezelf

  Door jezelf te kennen, voorkom je dat je je intuïtie niet hoort of zelfs negeert. Angsten kunnen je afleiden van je innerlijke inzicht. Wanneer je bijvoorbeeld de neiging hebt teveel naar anderen te luisteren, dan kan dit problemen opleveren wanneer je voelt dat anderen je niet zullen steunen in je intuïtieve besluit. Soms is het het beste voor je om tegen de stroom in te zwemmen. Anderen kunnen niet weten wat het beste voor jou is en soms weet je dat zelf ook niet, maar je intuïtie wel. Weet dus wat je zwakke punten zijn die het volgen van je intuïtie kunnen verstoren.

  Weet wat je weten wilt oftewel: stel de juiste vraag

  Vaak maak ik het mee dat mensen een beslissing willen nemen en hun vraag niet helder hebben. Een groot deel van het (intuïtieve) werk is het formuleren van een vraag. Door het stellen van de vraag wordt je onderbewuste veel gerichter aan het werk gezet. En de vraag “wil ik bij deze werkgever blijven”of “moet ik bij deze werkgever weggaan” is wezenlijk anders en zegt al veel over de richting van het antwoord. Door de goede vraag te stellen komt het antwoord veel gemakkelijker.

  Vertrouw er op dat er een antwoord komt

  Vertrouwen is een sleutelwoord bij intuïtie. Als ik mensen leer te werken met intuïtie, dan zeg ik soms dat ze moeten doen alsof ze gewéldig intuïtief zijn. Dit helpt om belemmeringen buiten de deur te houden. In het doen alsof zit ruimte, “spielerei”en het “alles is mogelijk”-principe. En komt er geen antwoord, heb geduld en wacht dan af. Het antwoord komt op zijn eigen tijd.

  Wees alert op hulp in allerlei vormen

  Het universum werkt op allerlei manieren mee om je te helpen helderheid over je beslissing te krijgen. Er komen mensen op je pad met de juiste boodschap, je ontvangt een brief die je informatie geeft of je ziet een televisieprogramma (zoals mij eens overkwam) waar je precies ziet of hoort wat je wilt of moet weten. In de Celestijnse Belofte van James Redfield staat dit mooi beschreven. Als je je bewustzijn mobiliseert en weet wat je wilt (een antwoord op je vraag) dan komt er hulp. Alleen: je moet wel thuis zijn als ze je het kado komen brengen en het aanpakken.

  Stel je intuïtie op de proef

  Het heeft bij mij vrij lang geduurd voordat ik durfde te vertrouwen op mijn intuïtie en ik niet meer dacht: knap verzonnen, gewoon toeval, ik denk het daar naartoe enz. Om mijzelf te helpen vertrouwen te ontwikkelen ben ik allerlei proefjes in het dagelijkse leven gaan bedenken om mijn intuïtie te testen. Stel jezelf veel intuïtieve vragen en check het antwoord. The proof is in the eating of the pudding…

  Gebruik schrijven om contact te krijgen met je intuïtie

  Jezelf opdracht geven om te schrijven over de keuze die je wilt maken kan krachtig werken. Vragen als: wat ik weet over deze situatie is…. of wat als…..of waar ik bang voor ben is…. of wat ik écht wil is….. Ga schrijven en geef jezelf de opdracht dit gedurende 10 tot 20 minuten te blijven doen. Als je niet meer weet waarover, dan herhaal je de laatste zin net zolang tot er weer iets nieuws gebeurt. Lees het daarna over en voel waar het je raakt. Doe het een dag later nog eens. Je kunt ook een bandje inspreken. Je kunt je ogen sluiten en naar binnen gaan. Zeker als schrijven niet je voorkeur heeft een mogelijkheid.

  Neem een boek en sla dit open

  Met deze methode help je jezelf met een middel van buitenaf. Kijk naar de boekenkast en neem er een boek uit dat je aandacht trekt in verband met je vraag. Sla het open en lees de alinea waar je oog op valt. Doe alle moeite om de boodschap eruit te halen. En wees ook alert op je reactie op de tekst. Zo kan de opkomende gedachte: “wat een onzin, ik begrijp er niets van” alles zeggen over het antwoord op je vraag.

  Maak een tekening van je vraag en antwoord

  Tekenen kan enorm helpen om iets helder te krijgen wat er in je onderbewuste speelt en het geeft ruimte aan je onderbewuste. Neem alles letterlijk wat je getekend hebt en leg het eens aan iemand anders voor. Vraag eens wat de ander opvalt. En verwoordt wat je getekend hebt. Niets is toeval in je tekening. En…je hoeft absoluut geen tekentalent te hebben.

  Overwin jezelf

  Als je het antwoord op een vraag niet goed weet en er mee aan de slag gaat is het meestal het geval dat er belemmeringen rond de vraag spelen. Vraag je eens af of je gedachten over de vraag (bijvoorbeeld: de ander wil het tóch niet) waar zijn. Het kan zijn dat je ontdekt dat het niet klopt wat je denkt of dat je het op zijn minst kan onderzoeken. Zo maak je ruimte voor je intuïtie.  Er is moed voor nodig om iets anders te gaan doen, je hart te volgen en er voor te gaan. Maar het levert wel veel op!

  Tot slot:

  Ga bewust oefenen met vragen, deze intuïtief onderzoeken op allerlei manieren en check of het klopt wat er uit komt. Schrijf alles op, oefen en durf!

  Deze tips waren van Francine Berks, via www.werkenmetintuitie.com

  Tips van de site www.intuitieblog.blogspot.com:

  * Je intuïtie ontwikkelen is mogelijk. Hier onder enkele tips:

  * De stilte opzoeken. Heldere intuitieve momenten en helder weten ontstaan vaak in momenten van stilte.

  * Andere mensen observeren. Wat voelen ze, wat vinden ze belangrijk. Check bij jezelf hoe je dit ziet in verbaal of non-verbaal gedrag.

  * Je dromen opschrijven. Je dromen zitten vol ongemanifesteerde verlangens en onbewuste gedachten. Door je dromen op te schrijven krijg je steeds meer toegang tot je onbewuste.

  * Haal herinneringen op wanneer je bepaalde signalen oppikte. Bv. Hoe iemand zich voelde of dat je wist dat iemand zou gaan bellen. Wanneer was dat, hoe wist je dat? Wordt bewust hoe jij de signalen opvangt.

  * Tot 10 tellen wanneer je emotioneel bent. Als je emotioneel bent (boos, verdrietig etc), ben niet je meer in staat om helder waar te nemen of te luisteren. Stel je keuzes uit tot een rustiger moment.

  * Gevoelens en gedachten opschrijven. Je gedachten beïnvloeden hoe je je voelt. Maak jezelf bewust wat je allemaal voelt en vindt.

  * Visualiseren. Roep een beeld voor jezelf op over een bepaalde situatie. Je onbewuste creëert het beeld zonder dat je denken (het oordeel) er tussen zit. Je intuitie, laat dan zien hoe het werkelijk voor je is. Door dit vaak te doen, leer je vanzelf de beelden te interpreteren.

  * Stop met gebruik verslavende middelen zoals sigaretten, drugs en alcohol. Hoe voller je lichaam vol spanning en verlangens zit, hoe slechter je in staat bent signalen op te pikken.

  * Mediteren.

   * Train jezelf, elke keer als je een nieuwe sms hoort binnenkomen, of de telefoon over hoort te gaan, wie er als eerste in je opkomt. Dit kan je elke dag door trainen, en je zal snel merken dat je het bijna niet meer mis hebt!

  Laat een bericht achter

  Vorige Post:   Volgende Post:

  Geen reacties

  Laat hieronder een bericht achter!


  Reageer!

  U moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.