Boekentip: Een ziel, een liefde, een hart door John E. Welshons

‘Alles is een. Alles is verbonden. We zijn niet afgescheiden, maar iedereen maakt deel uit van een eenheid.’ Het zijn woorden waarvan je de juistheid voelt op serene momenten in de natuur, in liefdevol contact met anderen of op je meditatiekussentje, en die ook mijn mond regelmatig verlaten. Waarom is het dan toch zo moeilijk om deze overtuiging dagelijks te leven? Hoe kun je eenheid voelen met een asociale buurman? Een gewelddadige ex? Of met andere mensen die je pijn doen?

De Amerikaanse spirituele leraar John E. Welshons geeft in zijn boek ‘Eén ziel, één liefde, één hart’ handvaten en inzichten om ook daadwerkelijk te handelen naar deze verheven theorie. Hij ziet relaties als wegen naar God die je twee kansen bieden: liefde en vreugde te ervaren én, in geval van problemen, te zien hoe onze oordelende manier van denken die liefde en vreugde in de weg staat.

Leren te houden van wie je niet kunt houden; dat is de ware spirituele oefening. Houden van iemand die zich gedraagt zoals jij dat graag ziet, is immers makkelijk. Stap voor stap brengt Welshons ons dichter bij de ware liefde die niets te maken heeft met de vervulling van onze wensen of met iets anders wat we ‘te halen’ hebben. Ware liefde zit in onszelf en er is zo oneindig veel van dat er genoeg is voor iedereen.

Leave a comment