Filmrecensie ‘ Angels en Demons’

Recensie Angels & Demons

Aug 2009- Lang had ik uitgekeken naar de nieuwe opvolger van de Da Vinci code. Deze was zo een enorm succes, dat ik benieuwd was of deze film het kon evenaren. En ook wat voor eeuwenoude geheimen die de kerk met zich meedraagt, nu aan de kaak zouden worden gesteld?
Zou schrijver Dan Brown weer op een ingenieuze manier, met waanzinnige research, het meest gevoelige onderwerp ter wereld weten aan te snijden, ‘ het vaticaan’?
Het meest machtige bolwerk ter wereld, waar de meeste oorlogen voor zijn gevoerd, van hun troon af te stoten? Het boek waar miljarden mensen naar leven, ervan te beschuldigen dat ze de boel al eeuwen oplichten voor eigen gerief?
Dan Brown wist het aan te roeren, en een nieuw tijdperk werd geopend. Die van waarheid en niet klakkeloos aannemen wat ons verteld word. De geschiedenis wordt opnieuw geschreven, mensen moeten hun eigen waarheid vinden!

Al een jaar geleden was bekend geworden dat Tom Hanks in de opvolger ging spelen.
Naar wat ik had vernomen, waren de opnames al voor januari klaar. En zou de première tegen die tijd zijn. ‘ Opeens’ werd de première naar Mei 2009 verschoven.
Ik heb toen vernomen, dat er problemen waren met het vaticaan, die er alles aan deed, de uitzending van deze film tegen te gaan.
En als je als filmproducent miljoenen in de productie hebt gestopt, en de film vrijwel afhebt, en opeens gaat het rijkste en machtigste orgaan ter wereld er ‘alles’ aan doen het te stoppen, ben je flink de Sjaak! Dat kan ik je wel vertellen.
Bij het vaticaan zitten de machtigste, meest invloedrijke mensen ter wereld aangesloten. Als die zich tegen je keren, en niet willen dat je met een wereldpremière dingen uitzend, die wellicht te dicht bij de waarheid komen, kun je weinig beginnen.
De premiere werd dus uitgesteld.
De film begon goed. Geweldige muziek, en effecten. Prachtige opnames, heel indrukwekkend.
Het acteerwerk was weer briljant, en al na tien minuten begint de keiharde actie, die tot het einde duurt. Je zit op het puntje van je stoel. En dat is al knap, dat je je hart voelt kloppen anderhalf uur lang.

Dit keer word Robert Langdon door de Vaticaanse politie naar Rome gehaald, omdat er een dreiging is van de ‘ Illuminatie’. Er worden geheime codes achtergelaten, en vier pausen zijn gekidnapt. Net terwijl de verkiezingen beginnen.
De pausen worden om het uur, een voor een vermoord, met een brandmerk op hun buik met de vier elementen ‘ vuur, water, aarde en lucht.’
De groepering ‘ illuminatie’, die al eeuwenlang een geheim genootschap is, zou deze aanslagen opeisen. Tenminste, dat beweerd het vaticaan.

De illuminatie waren inderdaad vroeger een groepering van vrijheidsstrijders, tegen de kerk gericht. Ze bestonden uit hoogopgeleide journalisten en dichters (zoals Shakepeare) maar ook Einstein en Leonardo da Vinci. Via codes en gedichten, schilderijen en boekwerken en heilige symbolen, probeerden ze met elkaar en het volk te communiceren. Het moest allemaal geheim, omdat op een gegeven moment ze door de kerk werden achtervolgd en vermoord.
Ze hadden veel kennis van de kracht van symbolen en magie. De kerk probeerden door uitroeiing en verbod om lid te worden, het te beëindigen. Maar in het geheim hebben ze bijeenkomsten gehouden, en vandaag de dag leeft de illuminatie nog. En zijn de grootste der aarden er nog bijeen gesloten.
In deze film wordt veel informatie over de illuminatie gegeven, en naar mijn inzicht ongelooflijk accuraat. De schrijvers hebben een waanzinnige research gedaan.
De geweldige Ewan Mc Gregor vervult de rol van een beetje watterige zoon van de paus, die net op vreemde wijze is overleden, Waarschijnlijk ook aan een vergiftiging.
De hele tijd denk je dat de groep kardinalen die azen op de positie van de paus, de daders zijn van het goed opgezette complot om de illuminatie de aanslagen op kandidaat-pausen in de schoenen te schuiven!
En dat Ewan Mc Gregor de ‘goede’ was, en hij het moest opnemen tegen al deze kardinalen.
Totdat opeens, tien minuten voor het einde, de film een totaal andere wending aanneemt!
De hele film was anti-vaticaan, en kwam net als deel 1 met allerlei eeuwenlange onthullingen over de kerk. En opeens veranderdt de hele inhoud en context, en word het een PRO-vaticaan film!!
De camera brengt ‘ineens’ de kardinalen op een heel andere manier in beeld, alsof het je lievelingsopa is. Een lief groepje mannen, voor wie je ‘opeens’ veel sympathie krijgt als kijker. Ewan Mc Gregor ontpopt zich als gestoorde psychopaat, die in zijn eentje het hele complot op touw heeft gezet en zelf de macht wilt grijpen. Een minuut later staat er een paus met een klappend publiek op het plein, een euforisch moment voor het vaticaan! Zelfs Robert Langdon (Tom Hanks) krijg een schouderklopje van de paus ‘ Heb je goed gedaan jongen, volgende keer ga je niet meer zo gemeen schrijven over ons he?’ ‘ En vervolgens zegt hij ook nog ‘ wij zijn ook maar mensen, en maken ook weleens een foutje.’ En dat was het!

Ik keek in het publiek naar links en rechts, en we zaten allemaal met een heel ‘apart’ gevoel nog na te denken over wat er net gebeurd was.
We gingen toch naar een film van Dan Brown? Iemand die het als zijn missie zag om geheimen aan het licht te brengen?
Dit is een reclame voor de kerk, en niets anders dan dat!
Denk je ook nou echt dat een kardinaal van het vaticaan, die geloven dat ze de ubermacht hebben, dat ze gelijk zijn aan god, een schouderklopje geven en zeggen dat ze ‘ ook maar mens zijn?’ Haha, wat een grap! Dat is juist het hele idee, dat ze rechtstreeks met god zijn verbonden, zodat we alles doen wat ze ons zeggen?!
Met een enorm kater gevoel verlieten we de zaal. Ik heb van andere bronnen gehoord, dat toen de film af was en klaar voor première in Januari, het vaticaan heeft geëist dat de laatste scènes opnieuw geschreven moest worden. Ze zullen we wel alles voor hebben over gehad, want denk je nou echt dat het machtigste en rijkste bolwerk ter wereld zich te kakken laat zetten door een stel filmproducenten? Het was ook te mooi om waar te zijn. De hele laatste scene is opnieuw geschoten en geschreven, dat was iedereen duidelijk. Zo een vreemde wending, van anti naar pro. Totaal niet een einde als de eerste film, en je weet als kijker ook dat dit gewoon niet de bedoeling kan zijn! We denken dat de producenten eieren voor hun geld hebben gekozen en het anders is gefilmd. Dat er in elk geval ‘iets’ kan worden uitgezonden!
Een teleurstelling dus, desalniettemin prachtig gefilmd en geacteerd. Go, and see for yourself…

Leave a comment