Het nut van ‘aarden’.

Het nut van gronden

Gronden, wortelen of aarden. Wie zich verdiept in yoga, meditatie of energetisch werk, komt deze begrippen onherroepelijk tegen. En nu is het ook nog eens uitgeroepen tot thema van de Maand van de Spiritualiteit. Maar wat betekent het precies? En waarom is het zo belangrijk? Diep magazine ging op zoek naar de antwoorden.

Iedereen heeft van nature een verbinding met de aarde. Ons energetische veld – dat bestaat uit een aura en chakra’s – is als het ware aangesloten op het magnetische veld van de planeet, een uitermate sterke bron van energie. Je kunt je dit voorstellen als een koord dat via je stuitje tot het middelpunt van de aarde loopt. Of als wortels die vanuit je voeten diep in de grond groeien. In de chakraleer wordt de gronding geassocieerd met het eerste chakra  en de voetchakra’s.

Onze gronding verzwakt
De kracht en intensiteit van de verbinding met de aarde verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Om diverse redenen zijn mensen slecht gegrond. Zo zijn sommigen zó spiritueel ontwikkeld dat ze buiten hun lichaam zweven, waardoor ze zich niet langer verantwoordelijk voelen voor hun lichaam. Naarmate we bovendien de kinderjaren achter ons laten, leren we om ‘in het hoofd te zitten’. We denken, peinzen, plannen en piekeren. Daardoor raakt onze energiebalans verstoord. De aarding of gronding verzwakt. De meeste energie gaat rond ons hoofd zitten: we worden energetisch gezien topzwaar.

Voordelen van gronden
Geworteld zijn is echter een natuurlijke staat van zijn, die veel voordelen biedt. Iemand die goed gegrond is, is in balans. Dat komt omdat de verbinding met de grond onder je voeten een kanaal is om overtollige energie af te voeren en helende energie van de aarde op te nemen. Hierdoor kom je letterlijk steviger op de grond te staan. Je stabiliteit neemt toe. Daardoor voel je je veiliger, raak je minder snel van je stuk en ben je meer ontspannen. Daarnaast ontstaat ruimte voor persoonlijke groei.

Onbewust gronden
Veel mensen herstellen de verbinding met de aarde zonder zich daarvan bewust te zijn. Door een wandeling in het bos, een middagje tuinieren of blootsvoets over het strand te lopen. Ze merken dan dat ze zich weer opgeladen en lekker voelen. Het fysieke contact met de natuur maakt het makkelijk om het contact met de aarde te herstellen. Als jij wilt gronden zonder je te verdiepen in allerlei oefeningen, kun je dus het beste zoveel mogelijk naar buiten gaan om als het ware meditatief te bewegen. Of maak een chakrawandeling of stort je op Biodanza!

Bewust aarden
Maar je zou ook bewust kunnen gronden, waardoor je dagelijks kunt profiteren van de genoemde voordelen. Waar je ook bent. Iedereen kan het. En wie het middel vaker bewust inzet, merkt dat gegrond zijn vanzelf gaat. Er zijn talloze oefeningen om te wortelen en de verbinding met de planeet te herstellen. De yoga kent bijvoorbeeld diverse houdingen die een goede aarding bevorderen. Ook kun je je wat meer de kleur rood gaan dragen, of sieraden met bepaalde edelstenen zoals jaspis. En zijn zelfs gerechten die je kunt bereiden en die je helpen om te aarden.
Simpele grondingsoefeningen
Tot slot geven we je een aantal simpele grondingsoefeningen uit het Chakra werkboek van Anodea Judith, een expert op het gebied van energetisch werken. Zo kun je zelf thuis alvast aan de slag gaan. Door beurtelings met je voeten op de grond te stampen, open je de kleine chakra’s die zich daar bevinden en bevorder je het contact met de aarde. Probeer het ‘s ochtends eens meteen na het opstaan. Of spring op en neer als een klein kind. Als je naar beneden komt, buig dan je knieën en voel dat je als het ware in de aarde wegzakt. Ook kun je jezelf een voetenmassage (laten) geven. Een ideale manier om ontspannen te gronden.

Mindfulness
Ben je fan van mindfulness, waarbij je bewust in het moment bent? Maak dan gebruik van deze aardingsoefening uit Vijf minuten voor jezelf. Zoek de aarde op, in je achtertuin of bij een bloembak. Sta dan stil bij de volgende dingen. Is de grond vochtig, droog, kruimelig of compact? Wat vind je wel en wat vind je niet prettig aan aarde? Welke dingen brengt de grond voort die je niet kunt missen? Blijf met je aandacht bij de grond. Door je handen in de aarde te steken, maak je je gronding op orde.

** Leda geeft aardings-coaching, healings en oefeningen. Zie ‘ contact’  voor meer informatie!

 

** Leda gives healings and coachings in ‘ grounding and earthing’, also energetically trauma-dissolving. See ‘ contact’  for more information!

 

Wil je nog meer profiteren van de heilzame werking van gronden? Lees dan:

A. Judith, Chakra werkboek. Het chakrasysteem als sleutel tot kennis en geestelijke groei, Altamira-Becht, HaarlemA. Judith, Handboek chakrapsychologie. Zelfverwerkelijking in zeven stappen, Altamira-Becht, HaarlemLinda Keen, Intuïtieve ontwikkeling. Praktisch omgaan met energieën: bewustwording van onze aura en chakra’s, Ankh-Hermes, Deventer

Bron: http://www.diepmagazine.nl/content/in_de_diepte/Het_nut_van_gronden

Leave a comment