Natuurlijke anti-depressiva en slaapmedicatie

Van groot belang is het eigenlijk om te stoppen met chemische medicatie (naast drugs en alcohol en koffie etc.)

Waarom? Het ‘ vervuilt je systeem, je hersenen, en het vlakt je gevoel af!’ Ons lichaam moet veel oude ballast overboord gooien. Dit ligt voornamelijk op het gevoelsvlak. Maar ook oude programmeringen van onze cellen. Ook oude conditioneringen en opvattingen moeten overboord. ‘ Detoxen van ons brein’. Om in dit proces mee te gaan, en in je gevoelsleven te gaan leven (en als centrum vanuit het hart in plaats van het verstand), kunnen we absoluut geen chemische medicatie gebruiken. Deze medicatie maakt een zombie van jou, zodat je in de belachelijke westerse maatschappij kan voldoen aan gemaakte normen en waarden. Zodat je kan meeleven in de stroom wat de regering wil van jou. Zodat je niet bij je gevoel kan, en bij je intuitie, om uit te vinden wat werkelijk bij jou past en wie je werkelijk bent. Hoe kan je oude ballast overboord gooien, als je amper wat voelt door medicatie? Hoe kan je opkomen voor je idealen als je niet weet welke deze zijn? Hoe kan je een leven leidden dat past bij jou als mens, als je door de medicatie kan rennen en vliegen, kan werken bij een werkgever waar je eigenlijk weg had willen gaan? Bovendien zorgt deze medicatie dat je je cellen amper kan regenereren. Je voelt ook amper aan welke voedingsmiddelen goed voor je zijn, en je neemt niet de rust die je nodig hebt.

Belangrijk is dat bij een depressief persoon de stof serotonine amper meer word aangemaakt. Dit komt omdat de bijnieren door stress de stof cortisol verhogen. Deze cortisol breekt de stof tryptofaan af. En dat is een bouwstof van serotonine. Hierdoor heb je amper meer serotonine in je bloed en dat zorgt voor paniekaanvallen, een verhoogde bloeddruk, emotionele schommelingen en depessiviteit. Met andere methoden en natuurlijke stoffen kan je OOK de bijnieren stimuleren serotonine aan te maken. Natuurlijk moet je een depressie ook bij de oorzaak aanpakken, en aan het probleem werken. Veel mensen gaan anti-depresiva slikken en gaan door met het oude patroon.

Er is een weg om deze chemische middelen te vervangen voor natuurlijke middelen. Daarnaast zal je je levensritme moeten aanpassen.

Wel heel belangrijk: de afbouwprocedure. Bij een heftige depressie, is het niet verstandig af te bouwen naar natuurlijke middelen als je omgeving niet stabiel is. Rand voorwaarde is je huis, je relatie, je gezondheid en financieele stabiliteit. Als dat wat rustiger is geworden, kan je met begeleiding van een professionele coach en arts, een afbouwschema maken. En informeer vrienden en familie over de afbouw. Je gaat wat minder goed slapen, je krijgt afkickverschijnselen. Maar als het goed is, zal dit na een aantal maanden juist omslaan in beter slapen en veel beter voelen en functioneren. Als je echt een depressie hebt vanuit een persoonlijkheidsstoornis (erge borderline, waanbeelden e.d. is het niet aan te raden, zelf tegaan stoppen of snel af te bouwen!) Dit artikel is bedoeld voor mensen die ‘ last’  ondervinden van de chemische stoffen en merken dat het ze zieker maakt in plaats van beter, en die zelf de kracht hebben en het inzicht te stoppen en verder te gaan op een natuurlijke manier.

Deze cocktail is belangrijk:

Overdag:

– Vitamine B-complex en combinatie Magnesium-zink-calcium (ortica)

– Vitamine B-12 zuigtabletten (voor onder de tong) (dibencozide van AOV bijvoorbeeld)

– Vitamine B6

– Vitamine D3 (kan ook in druppelvorm)

– Eye-Q ( 3 maal daags 2 gelcapsules in de eerste week, daarna 1 capsule per dag na de maaltijd)

In de avond voor het slapengaan:

– L-triptofaan (natuurlijke serotonine wat weer melatonine aanmaakt)

– 5-HTP

Deze vitaminen zijn allemaal verkrijgbaar bij de natuurwinkel en/of het reformhuis. Neem geen goedkope variant bij een drogisterij mee. Helaas duurder, maar wel goed voor je lichaam: Het merk Orthica. Je kan deze vitaminen soms zelfs terugkrijgen van de belasting of bij je ziektekostenverzekeraar. Online kan je het ook bestellen bij bijvoorbeeld www.vitaminstore.nl en www.onlinedrogist.nl. Sommige kan je alleen bestellen bij de ene website en de andere via de andere website. Een beetje goed zoeken.

Belangrijk is om naast deze voedingssupplementen je dagindeling aan te passen. Een vaste structuur in de dag. Veel water drinken, minderen met koffie en alcohol en roken. Daarnaast elke dag minstens een uur in de buitenlucht zijn! Sport drie maal in de week, en vooral zwemmen en de sauna maakt moe en loom. Je kan na het avondeten en wat televisiekijken buiten een lange wandeling maken. Of sporten en daarna de sauna induiken (bijna elke stad heeft een sportschool met turks stoombad) Op deze manier kan u ook de afvalstoffen lozen, en kan u lichaam langzaam regenereren. De oude chemische troep moet het lichaam ook verlaten! Dat kan heel goed  met sporten, de sauna en veel water drinken. Als u thuiskomt kunt u nog een beetje rommelen, wat lezen en mediteren. Ik verzeker u dat u goed gaat slapen.

Voor sommige mensen, die al jaren aan de medicatie zitten, is er soms geen keuze met stoppen. U moet het voor uzelf beslissen. Kijk of het een angst is die U dwarszit, maar het is echt mogelijk zonder chemische medicatie te leven. Als u langer eraan vastzit, is het wel raadzaam langzaam af te bouwen. Bijvoorbeeld een maand op de halve dosis, daarna twee weken deze weer halveren, en elke twee weken het zo te halveren. Neem er maximaal drie maanden de tijd voor. Het is vaak zo, dat alle gevoelens die de medicatie hebben gedempt de afgelopen jaren langzaam even terugkomen. Dit is heel normaal. Ook kan u meer gaan dromen, en kunnen ook in uw dromen dingen terugkomen die u heeft ‘ weggeslikt’. Uw lichaam en geest gaan reinigen en eindelijk kunt u ook mee naar een nieuwe trilling! Het is het waard!

Houd er ook rekening mee dat omdat wij naar de nieuwe energie gaan, u vaker wakker ligt dan vroeger. Het heeft geen zin te vergelijken hoe u tien jaar geleden sliep, we hebben allemaal last van de nieuwe trilling. (Zie mijn artikel ‘ de veertig symtomen van de nieuwe energie) probeer zo rustig mogelijk met de tendensen mee te gaan.

In deze nieuwe tijd komen hele heftige waarheden aan het licht. Dat kan in jouw eigen vrienden en familiekring van toepassing zijn, maar ook op regeringsniveau en het niveau van geloven. Om met je eigen gevoelens om te kunnen gaan, nu deze zo heftig zijn, is moeilijk. En u bent ook maar een mens. Probeer toch in alle heftigheid, niet uzelfs te vernietigen met demping van het gevoel door alcohol en drugs en medicatie. Gun uzelf rust, uit uw woede, sla tegen de muur aan, ga een avond huilen, ga praten met vrienden. Probeer alles wat U voelt wel te uitten, maar probeer zo min mogelijk gebruik te maken van medicatie en drugs om uw gevoel meer te dempen. Natuurlijk moet het wel hanteerbaar voor U blijven. Schakel vrienden en familie in of professionele hulp als het U teveel word. En kijk samen voor een oplossing. In deze nieuwe tijd, dienen zich veel dingen aan, en het kan een uur later of een dag later al verdwenen zijn.

Anders eten, minder stress

Stress is een van de belangrijke kansvoorspellers voor hart- en vaatziekten. Positief gesteld: minder stress betekent minder hart- en vaatziekten.
En gelukkig zijn er veel manieren om stress te verlagen. Eén ervan is voeding. Diverse voedingsstoffen hebben een bewezen stressverlagend effect. En dat is wel zo lekker!

Wat gebeurt er bij stress?

Stress is meestal een reactie van het lichaam op een prikkel van buitenaf. Je ziet gevaar, je hoort iets wat je angst aanjaagt, je moet een lezing geven of iets doen onder hoge tijdsdruk. Die prikkel zet allerlei lichamelijke mechanismen in gang. De hersencellen worden gealarmeerd en die geven op hun beurt een signaal af aan de hypofyse en de bijnieren om adrenaline en cortisol af te scheiden. Deze hormonen zorgen ervoor dat de bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en de spierspanning toeneemt. Kortom, het lichaam maakt zich klaar voor actie: vluchten of vechten!
Stress heeft dus een enorme invloed op allerlei mechanismen in ons lichaam. Op zich handig, als we direct actie moeten ondernemen. Maar als stress chronisch is, en de stresshormonen in het bloed op hoog niveau blijven gaat het mis.
Zeker cortisol is berucht om de schade die het aanricht. Want cortisol zorgt voor een hoge bloeddruk, een verminderde afbraak van triglyceriden in het bloed en oxidatieprocessen. En dat zijn allemaal factoren die een verhoogd risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast verbruiken zenuwstelsel en hormoonsysteem veel voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) die je lichaam ook nodig heeft voor andere processen. Uitputting ligt op de loer, en een tekort aan voedingsstoffen is op zichzelf ook weer een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Stress wordt daarom niet voor niets ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Antistress voeding

Gelukkig is er wel het een en ander te doen aan stress, zoals sporten, ontspanningsoefeningen, meditatie, massages en nog veel meer. Maar minder bekend is dat ook onze voeding een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verlagen van stress. In dit artikel kijken we daarom eens naar welke voeding u in tijden van stress (maar eigenlijk altijd, ter voorkoming van stress!) vaker op het menu kunt zetten.

Chocola

Om maar met de leukste te beginnen: chocola is een echte antistressbom! Het verlaagt de bloeddruk en is een stevige antioxidant. Dit is te danken aan de cacao in chocola die vele gezonde stoffen bevat als tryptofaan (zie ook verderop), magnesium en flavonoïden. Flavonoïden zijn sterke beschermende stoffen die bijvoorbeeld in appels zitten, kersen en thee, maar het meest in chocola. Wel gaat het dan om pure chocola, omdat hier het meeste cacao in zit en de grote hoeveelheden vet en suiker in melkchocola de positieve effecten van cacao weer teniet doen…

Vitamine C

In vele onderzoeken is geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam. Vitamine C doet namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen. Daarnaast is vitamine C een sterke antioxidant, die schadelijke oxidatieprocessen tegengaat, waardoor de algehele afweer tegen ziekte toeneemt.

Waar zit het in?
Vitamine C zit vooral in verse groente (rode paprika!) en fruit, maar de optimale hoeveelheid (1 tot 3 gram per dag), is vrijwel onmogelijk uit voeding te halen. Extra vitamine C als supplement is daarom aanbevolen.

Groene thee

In tijden van stress kunt u het beste veel thee drinken! Thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stressreacties zoals catechinen, polyfenolen, flavonoïden en aminozuren. Vooral groene thee, maar ook zwarte thee helpt om het cortisolniveau te laten dalen. Bovendien helpt thee om bloedklontering tegen te gaan, wat de kans op een plotseling infarct verlaagt.

Koffie verhoogt acute vasculaire (= bloedvaten) ontstekingsreacties, net als stress. Koffie in tijden van stress is dus een dubbel risico voor hart- en vaatziekten!

B-vitamines

B-vitamines zijn belangrijk voor een optimale werking van het zenuwstelsel, het hart en onmisbaar voor een gezonde stofwisseling. Kortom: vitamine B is de Basis van onze gezondheid! Bij stress, angst en depressie is er vaak een vitamine B tekort.

Waar zit het in?
Fruit, groente, noten, volkoren producten en bonen zijn een goede bron van vitamine B.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat helpt onze bloeddruk op peil te houden. Een grotere consumptie van magnesium zorgt voor vaatverwijding met als gevolg een lagere bloeddruk. Veel mensen hebben tegenwoordig een magnesiumtekort omdat het in onze voeding veel minder voorkomt dan vroeger. Maar zeker bij stress ontstaat er een verhoogde behoefte aan magnesium.

Waar zit het in?
De belangrijkste natuurlijke bronnen van magnesium zijn: makreel, krab, avocado, vijgen, pruimen, bieslook, peulvruchten, noten, spinazie, amandelen, paddenstoelen, volkoren granen en kool.

Omega-3 vetten

Over deze bijzondere vetten kun je een boek vol schrijven. We beperken ons hier tot de belangrijkste functie bij stress: het beschermt onze hersencellen. Onze hersenen bestaan voor 60% uit vet; als we vooral verzadigd vet eten (vet dat bij kamertemperatuur vast is) zien we die stijfheid terug in de hersencellen. Bij omega-3 vetzuren (onverzadigde vetten die vloeiblaar zijn bij kamertemperatuur), is het omhulsel van de hersencellen zachter en soepeler en de communicatie tussen de cellen stabieler. Omega-3 vetzuren gelden daarom ook wel als een natuurlijk antidepressivum.

Waar zit het in?
De beste bronnen voor omega-3 vetzuren zijn koudwatervissen (met meer vetweefsel), vooral: makreel, haring, ansjovis en sardines, tonijn, wilde zalm, schelvis en forel. Plantaardige bronnen zijn: lijnzaadolie, walnoten en groene groenten als spinazie, postelein, zeewier en spirulina.

Tryptofaan

Tryptofaan is een belangrijke bouwstof voor serotonine en melatonine. Serotonine is belangrijk voor een goede stemming en melatonine bevordert een gezond slaappatroon. En een goede nachtrust is belangrijk om te herstellen van stress. Echter, het stresshormoon cortisol breekt tryptofaan juist af, waardoor een tekort aan serotonine en melatonine kan ontstaan. Het is dus niet zo vreemd dat stress maar al te vaak gepaard gaat met slaapproblemen. Wie lijdt aan stress moet dus zorgen voor tryptofaanrijke voeding! Overigens zorgt vooral een koolhydraatrijke voeding voor een goede opname van tryptofaan, terwijl een eiwitrijke maaltijd de opname vermindert.

Waar zit het in?
Kwark, kalkoen, kip, kippenlever, tofu, zalm, amandelen, pinda’s, walnoten, bananen, ananas, melk, honing, tarwebrood en een biertje bevatten veel tryptofaan.
OVERZICHT ANTISTRESSVOEDING
Welke voeding helpt? Wat doet het?
Chocolade (puur!) bloeddruk verlagen
Vitamine C oxidatie tegengaan
Groene thee cortisolgehalte verlagen
B-vitamines opbouw en ondersteuning zenuwstelsel
Magnesium spierspanning en bloeddruk verlagen
Omega-3 vetten betere celcommunicatie en celbescherming
Tryptofaan verbetert stemming en bevordert slaap

 

 

Belangrijk! Antidepressiva en slaapmiddelen zijn vrij agressieve middelen. Je mag nooit na geruime tijd slikken, zomaar ‘ stoppen’. Het vlakt je gevoel af, en dempt vele zaken. Bij plotseling ‘ stoppen’, komen ineens al deze weggedrukte gevoelens omhoog, wat voor hele nare situaties kan zorgen. Altijd dus langzaam afbouwen, soms verdeeld over maanden. En dat in combinatie met de juiste gesprekken en natuurlijke vervanging.

 

Bron en onderzoek van Leda, zij geeft ook consulten hierin om hiermee af te bouwen, en zelfs helemaal te stoppen. Ook weet zei hoe je dit kan vervangen voor natuurlijke middelen. (Mocht dit nodig zijn)- Ook geeft zij consulten in het aanpakken van de oorzaken van de depressie naar kracht en rust.

 

Afbouwen? Stoppen? Je depressie oplossen? Zie ‘ aanvraag’!

 

 

 

 

 

Extra artikelen over natuurlijke anti-depressiva:

http://www.ademvangst.nl/verder-lezen/serotonine

http://www.gezondnu.nl/vragen/psyche/artikel/87/bestaan-er-natuurlijke-antidepressiva

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/30469-griffonia-simplicifolia-een-bron-van-5-hydroxytryptofaan.html  (Gaat over de werkzame stof Griffiona/5-htp) te bestellen van Orthilon ‘ Brain-mood’.

Leave a comment