Beste getestte thee: Jasmijn Chung Hao van Simon Levelt

Het begon eigenlijk tien jaar geleden, toen ik erachter kwam hoe schadelijk koffie voor mij was. Ik zocht een thee met Caffeine or Theine, wat mij ook een energie kick zou geven in de ochtend. Ik ging langs bij Simon Levelt, en ze adviseerde mij deze thee. Hij kost wel rond de zeven euro, en ik vroeg om meer informatie waarom de prijs zo hoog lag. Er werd uitgelegd dat de groene thee, drie jasmijn beddingen krijgt in China op de originele thee-velden. De kwaliteit lag hoog, en de drie beddingen zorgen ervoor dat de jasmijn geur en smaak erg sterk is.

Ik begon met een vol thee-ei, ook gekocht bij Simon Levelt. De bedoeling is dat je er kokend water op giet en dan vijf minuten laat weken. Daarna beweeg je het ei, en ik doe hem persoonlijk in een hele grote Amerikaanse Mok. Dan drink je hem langzaam op. Je mag er twee tot drie per dag, maar niet later dan drie uur in de middag want dan kan je er niet goed van slapen, als je er meer drinkt krijg je ook echt hartkloppingen van.

In de groene thee zit een heel scala van gezonde dingen, die ze niet mogen promoten vanwege de wetten op verpakkingen van gezondheidsproducten. Groene thee is naar wat ik weet, een anti-kanker middel, het geneest geen kanker, maar het zit bordevol stoffen die tegen vrije radicalen werken, en zit vol anti oxidanten. Ik ging er jonger uitzien van deze thee, rimpeltjes in het gezicht werden minder en ik kreeg een meer glanzendere huid. Dat is wat ik erbij kan melden. Ik drink 1 pakje per week op, dus je hebt vier pakjes per maand nodig. Ze zijn ook te bestellen via de website. Ik heb deze thee als beste getest uit een assortiment van tachtig thee-soorten. Daarbij moet je ook denken aan bekende dure merken als Yogu Tea en Pukka, Albert Heijn, Vomar, Eko-winkels en natuur-drogisterijen.

Dit is de link naar de webshop

https://www.simonlevelt.nl/jasmijn-chung-hao?gclid=CjwKCAiAnvj9BRA4EiwAuUMDfyKIm9nlfXG1Y_qtaLJssqW8s8DIOXR_BE-nXSXMyRVvI-PcAi1tThoCizQQAvD_BwE

Meer informatie over de thee:

Heerlijk geurig. Het blad voor deze exclusieve Jasmijn wordt met zorg geplukt en gedroogd op een bed van verse bloesem. Men gebruikt zeer veel bloesem om de heerlijke geur aan de thee mee te geven. Na het drogen wordt de bloesem weer verwijderd.

Cafeine Met Cafeïne
Merk Simon Lévelt
LandVanHerkomst China
Ingredienten Jasmijnthee
LosseThee Losse thee
Regio China
Theesoort Jasmijn
Zetadvies 85°C, 5 minuten, 2 gram per kop

 

 

Groene thee overige eigenschappen

Het altijd populaire drankje: groene thee

Groene thee komt oorspronkelijk uit Azië. In landen als Japan en China is het dan ook al langere tijd erg populair. In Japan drinken ze ook graag matcha, een thee poeder van fijn gemalen bladeren. In Europa wordt vooral zwarte thee gedronken (zoals de minstens zo populaire ‘ochtendthee’ Earl Grey). Maar de wind vanuit het oosten is overgewaaid en tegenwoordig kun je dan ook in elk willekeurig cafeetje groene thee bestellen.

Groene versus zwarte thee

Het productieproces van thee bestaat grofweg uit vier stappen: verflensen (laten ‘verwelken’ in de zon), rollen, oxideren en drogen (ook wel ‘bakken’ genoemd).

Groene thee wordt gemaakt van theebladeren die direct na de oogst worden behandeld. Het wordt ook wel ‘ongefermenteerde thee’ genoemd, omdat het na het plukken verflenst en daarna direct gedroogd wordt. Hierdoor wordt het oxidatieproces (fermentatieproces) overgeslagen en blijven er meer goede stoffen in de theeblaadjes bewaard. Helaas is hierdoor de thee ook minder lang houdbaar.

Bij zwarte thee vindt dit oxidatieproces wel plaats. Deze theeblaadjes worden na de oogst verflenst in de zon, gerold, geoxideerd en gedroogd. Dit proces duurt langer dan bij de groene variant, waardoor de smaak vaak van zwarte thee sterker is.

Onthouden: de van oxidatie bepaalt of theeblaadjes zwarte thee of groene thee worden. Niet gefermenteerde (groene) thee bevat meer heilzame stoffen, maar is minder lang houdbaar.

In deze theeplantage groeit verse groene thee

Waarom is groene thee gezond?

Groene thee gaat dus niet door het oxidatieproces, waardoor er meer ‘goede stoffen’ in de theeblaadjes bewaard blijven. Maar wat zijn dit voor goede stoffen? Waarom is deze theesoort zo gezond?

 1. Het zit vol met antioxidanten.
  Die zijn gezond, hebben we geleerd. Maar waarvoor dan precies? Antioxidanten helpen je lichaam om tegen vrije radicalen te ‘strijden’ en deze onschadelijk te maken. Uit een wetenschappelijke studie blijkt zelfs dat vrouwen die groene thee drinken 22% minder kans hebben op borstkanker!
 2. Het heeft een antibacteriële werking.
  Het gaat bacteriën tegen, maar werkt ook tegen schimmels. Daarnaast verlicht het bacteriële infecties en zorgt de antibacteriële werking ervoor dat je minder snel kans hebt op gaatjes.
 3. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
  De antioxidanten die door groene thee in je lichaam terechtkomen, verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Het vergroten het effect van het goede cholesterol (HDL-cholesterol) en maken het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) minder schadelijk.
 4. Het helpt bij diabetes.
  Door groene thee te drinken kun je de pieken in je bloedsuikerspiegel verminderen. Veel van deze pieken kunnen diabetes veroorzaken of symptomen hiervan versterken. De thee houdt de bloedsuikerspiegel dus stabieler.
 5. Het versterkt de weerstand.
  Groene thee bevat virusremmende stoffen, waardoor het je weerstand versterkt. Word jij in de winter snel verkouden of loop je altijd rond met een flinke loopneus? Drink eens structureel groene thee!

Onthouden: Het drinken van groene thee past in een gezonde levensstijl; de heilzame en zuiverende werking maken van deze warme drank een goede aanvulling op een bewust dieet.

Green Tea helpt met afvallen

Wil jij afvallen en drink je daarom allerlei speciale drankjes? Jaag jezelf niet op kosten! Groene thee ondersteunt het afvallen namelijk ook! Zo versnelt groene thee de stofwisseling. Hoe sneller de stofwisseling, hoe meer energie je verbrandt en hoe sneller je afvalt.

Daarnaast heeft de thee een kalmerend effect. Als je stress ervaart, wordt er meer cortisol in het lichaam aangemaakt. Dit is een stresshormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat er energie uit je cellen vrijkomt die zich weer ergens anders in het lichaam opslaat, als vet. Door stress te vermijden ga je dit dus tegen!

Net als met water, zorgt groene thee (wat natuurlijk gewoon heet water is) ervoor dat je sneller verzadigd bent Gember thee werkt ook erg goed trouwens. Door overdag veel water te drinken reinig je je lichaam niet alleen, maar verminder je ook het hongergevoel. Hierdoor ga je minder snel snaaien of snoepen én kom je dus minder snel aan dan als je dit wel zou doen. Heb je toch een beetje honger, dan is een groene thee smoothie een verstandige keus.

Onthouden: Wil je afvallen? Groene thee stimuleert de stofwisseling en zorgt dat je een verzadigd gevoel hebt. Bovendien gaat het stress tegen. Stress kan leiden tot overgewicht.

Hoeveel groene thee per dag?

Naast theïne bevat groene thee cafeïne. Dit komt hier van nature in voor. In principe is dit niet gevaarlijk, mits je het in ‘normale’ hoeveelheden neemt. Bij alles waar ‘te’ voor staat moet je even goed nadenken. Net als bij groene thee! Als je te veel theïne en cafeïne neemt, profiteer je namelijk niet meer van de gezondheidsvoordelen.

Maar wat is dan de limiet? De limiet ligt gemiddeld op maximaal 10 koppen per dag. En dat is behoorlijk veel! Maar ongeveer 4 koppen thee per dag blijkt uit onderzoek de meeste gezondheidsvoordelen te hebben. Drink je de thee dan wel suikervrij? Thee zonder suiker is het gezondst voor je lichaam én energieniveau.

Misschien voor de hand liggen: maar drink je groene thee als échte thee. Dat wil zeggen: heet water met een theezakje of losse thee, en dan nog het liefst biologische thee. Biologische thee is vrij van pesticiden. Daarnaast is biologische thee (vaak de wat duurdere thee uit echte speciaalzaken) lekkerder van smaak dan de wat goedkopere variant uit de supermarkt. Dit is dus puur een kwestie van smaak!

In de supermarkt vind je ook pakken drank waar Green Tea op staat (zoals ice tea). Maar hier zijn vaak veel suikers en onnodige e-nummers aan toegevoegd. Neem die dus niet!

Belangrijk:  dat je je thee ‘goed’ zet. Laat het water afkoelen tot ongeveer 80 graden. Als je kokend water bij je thee gebruikt, kan de smaak bitter worden. En hoe langer je de thee laat intrekken, des te bitterder de thee wordt. Kijk dus wat je zelf lekker vindt!

Zijn er nadelen of risico’s aan groene thee?

Zoals we al eerder schreven zit er een limiet aan de hoeveelheid die je dagelijks kan drinken. Een van de nadelen van groene thee is dat het tannine bevat. Drink je teveel dan loop je het risico dat je ijzer uit plantaardig voedsel niet meer goed op kan nemen.

Heb je een auto-immuunziekte, dan kan je het juist beter helemaal niet drinken. Groene thee support een gezond lichaam. Een lichaam wat last heeft van en virus, astma of allergie wordt door juist tegen gewerkt.

Conclusie: groene thee gezond?

Oké, we moeten toegeven dat we erg lovend zijn! Stiekem vinden we het wel een superfood. Maar je moet het niet zien als een wondermiddel dat kanker kan genezen, diabetes kan oplossen en waardoor je nooit meer verkouden wordt…

Met groene thee alleen ben je er namelijk niet. Wij geloven er oprecht in dat het gezond is voor het lichaam. Maar drink je keurig je 4 kopjes per dag en eet je daarnaast een lekkere Big Mac op de bank? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Het ‘werkt’ alleen als je gezond leeft.

De gezondheidsvoordelen komen alleen tot hun recht als je daarnaast ook gezond eet en voldoende beweegt. Eet gevarieerd (veel groenten, eiwitten, onverzadigde vetten), sport regelmatig (krachttraining, cardio of allebei), slaap voldoende en volg bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet. Pas dan kan deze Oosterse delicatesse bijdragen aan een gezond lijf en leven.

 

Door: Leda de Zwaan

Journaliste