Ik mis de gulden!

Psychologisch afgekeurd, spiritueel afgrijselijk, anti-kracht van het nu: ik kan slecht loslaten! Het telefoongesprek met mijn klagende moeder, het shitweer van vandaag, mijn ex-verloofde die me bruut 3,5 jaar belazerde, leuke herinneringen aan mijn vakantie toen ik 8 jaar was, de keer dat mijn vader vertelde dat sinterklaas niet bestond, etc etc etc. Dat is toch de boodschap van elke religie en spirituele gedachte? Loslaten, hohmmmmm, pfff…let go! Ik ben mijn hele leven al spiritueel, of misschien al 100 levens. Maar sommige dingen kan met al mijn ‘ secret-achtige’ kennis niet loslaten.

Ik bedoel, ik kan mij heel goed over dingen HEENzetten, vergeven, verdergaan met mijn leven, een andere koers voortzetten, leerprocessen doorgronden… ja, daar ben ik een kei in. Maar sommige dingen vind ik oneerlijk en mis ik brandend van verlangen… Ja, ik mis de gulden. Heel vaak, vooral eens per maand.
Vandaag mis ik de oude, lieve, klinkende grote guldens en die rode lieve lachende man met die witte pruik van de briefjes van vijfentwintig gulden. En was het dezelfde lieve man op de blauwe briefjes of zijn bastaardkind?

Het gouden gulden tijdperk floreerde in mijn studietijd in Zwolle. Werkelijk niemand hoorde ik klagen over geld. Mijn ouders, koopverslaafden numero uno waren ere gasten in de Gooise boetiekjes. Mijn vrienden, lang leve de lol. Geld uitgeven als je zin had. De studiefinanciering was een gezegend iets. Dont worry, be happy.
Ik werkte in de nachten (bij niet benoemingswaardige cafe’s) en overdag lekker naar school. Ik hield er altijd al mee op rond een uurtje of drie. Dan ging ik dikwijls met een klasgenoot linea recta door met de trein naar Groningen, Arnhem of Amsterdam, puur om te shoppen(lang leve de OV-kaart, want pas later realiseer je wat reizen kost!)
Dan weer ‘savonds terug en dan door naar De Joffer of een andere tent in Zwolle, waar ik tot drie uur in de nacht op tafels aan het dansen was. (Zoek je Leda?? Kijk op de tafel!)
Zonder te overdrijven ging ik echt drie maal per week uit tot in de nacht, en zat ik altijd braaf om half negen in de schoolbanken, driftig te schrijven. Ik hield presentaties, speeches, haalde vrijwel elk examen in 1 keer, interviews door heel nederland, en… veel afspraakjes ertussendoor hihihi (zo tot mijn 22ste)
Ik was onvermoeibaar.
Ik heb nooit 1 les bewust gespijbeld, ik was zelden ziek of moe en ik ging ook nog vier maal per jaar op vakantie!!
Ohhhh, dat doet pijn nu… oef, ik ging VIER maal per jaar echt op verre reizen!!
Twee maal per week shoppen, 3 keer per week gemiddeld uit, al mijn schoolwerk doen, in de nacht nog werken soms. (dus dan ging ik niet uit)

Waarom is dat nu al jaren drastisch veranderd, vroeg ik me af? Natuurlijk heeft mijn eerste vriendje me in die tijd, getemd. Van uitgaansmonster was ik opeens verliefd. Toen ik voelde wat DAT was, had ik geen oog meer voor niemand anders en vond ik uitgaan opeens van geen enkel belang meer. Misschien eens in de drie maanden nog? Dat begon al hopen met geld te schelen! En dat haast niet dansen tot 3 uur a.m. houd ik nu al 5 jaar stug vol. (misschien moet dat maar weer eens gebeuren?)
Na het einde van je studie ga je in 1 keer al je klasgenoten missen, en trekt opeens echt IEDEREEN uit Zwolle weg (als een soort spontane Lemming-run, die zich allemaal in een afgrond stortten vrijwillig), en bleef ik moederziel alleen in een allochtonenflat zonder verwarming wonen. Opeens zag ik waar ik vijf jaar lang had gewoond. In een afgebladerde woning met een lavette nog als douche, waar ik elke winter met wanten en een muts op voor een straalkacheltje TV moest kijken. En opeens was die flat helemaal zijn charme kwijt, en gingen mijn twee gekke huisgenotenvriendinnetjes samenwonen en verlieten dus mij ook…(van die huisgenoten die op je verjaardag in de nacht je hele deur volplakken met foto’s en plaatjes en vieze dingen en dan smorgens met een boterham met kipsate al zingend je kamer binnekomen. En die met sinterklaas als surprise een tampon van een halve meter maken voor je, omdat ze verder iets anders te moeilijk vinden om te maken met papiermache. En die als je onder de douche staat, expres de warme kraan gaan gebruiken zodat jij onder een ijswaterval staat, en die de lichten aan- en uit knipperen zodat je in een donkere douchecel staat….Heerlijk!!)

Maar even terugkomend op wat er aan het veranderen was. Dat shoppen, en al die biertjes met je klasgenoten drinken (ons borreluur begon al om vier uur in de middag!) Dat was allemaal verleden tijd.
Niemand woonde nog in Zwolle. Een uitgestorven stad geworden, en stamkroeg De Joffer was nu ‘ bruut’ overgenomen door 16jarige kinderen die mij al ‘ oud’ vinden, ik was toen inmiddels 23…Dezelfde knappe&stoere barmannen van vijf jaar geleden, werkten er nog steeds en waren opeens in mijn ‘ volwassen’ ogen veranderd in ‘ kansloze onvolwassen mannen die al vijf jaar in een bar werken en niets met hun leven doen’ . Ja, mijn blik op de wereld was sterk verruimd…!
Wegwezen uit Zwolle dacht ik!!

Als een razende gek pakte ik mijn spullen, en verdween ‘ out of all places’ naar Hilversum. De Mediastad lonkte…
Zonder na te denken, zonder naar de prijzen te kijken huurde ik een idioot groot appartement van 60 m2, voor mij alleen in het centrum. PIMP dacht ik, zo hoort dat ook als je afgestudeerd journaliste bent. Dit is mijn nieuwe, hardverworven levensstijl!
Inmiddels word door de wereldbank onder grote dictatorale wijze, ons de euromunt door de strot heen geduwd. Iedereen had er een slecht gevoel over, en er werd druk gespeculeerd dat dit een deal was waardoor de bedrijven enorme winsten zouden opstrijken. En dat wij ‘ als stomme schapen’ werden gebruikt, omdat het psychologisch verklaarbaar is als wij alles in de oude prijs zien. Kortom, dat euro’s guldens worden. (selfullfilling prophecy of de keiharde waarheid van de economische belangen van multinationals over de ruggen van de arme koopverslaafde burger?)

Tijdens het pinnen hoor ik voor het eerst ‘ piep, piep’. Ik kijk de verkoopster aan ‘ ja, die bankpas heb ik al 4 jaar, misschien is ‘ ie een beetje oud??’
De verkoopster zegt: ‘ nee, hij zegt code 02.’
Code twee? Wat is code twee?
De verkoopster zegt:’ dat uw maximum is bereikt’. En als de verkoopster zoiets zegt heb je twee soorten mensen. De eerste staart je bijna debiel aan met glazende ogen alsof je een misdadiger bent. Of soort 2 die staart opeens naar de grond en doet net alsof hij niets gehoord heeft. Ondertussen heb ik bijna een hartinfarct.
Wat?? Na twee weken al? Dat kan niet. En als het wel zo is, hoe moet ik de komende weken eten dan? En al mijn afspraken om uit eten te gaan, afzeggen dus?? Glork!

Al snel besef ik dat ik een keer in mijn leven eens op mijn bankafschriften moet gaan kijken, die altijd in een hoek ongeopend worden gesmeten. Waarom is na twee weken mijn geld al op? Waarom is mij dit niet eerder overkomen? Ik heb nooit een afschrift bekeken, ik hield zelfs altijd nog een paar honderd gulden per maand over!
Voor het eerst bekroop me een onheilspellend gevoel: moet ik… sparen? Op de kleintjes gaan letten? Net als Albert Heijn nu steeds zegt? Wat gebeurd hier?
Ik ging al tijden niet uit, ik werkte zelfs meer uren,ik koop twee maal minder kleren, ik had een serieus leven nu…!?

Ik ging een lijstje maken met dingen dingen die in prijs veranderd waren.

PRIJSLIJST

Guldentijd, jaar 2000 EURO, jaar 2004

Huur app.zwolleFL. 200 Huur hilversum 500 euro
Eten per maand FL. 300 Eten per maand 400 euro
Ziektekosten FL 30.00 Ziektekosten 115(!!)
Consult dokter FL 30.00 Consult dokter 40.00 E
Osteopaat FL 80.00 Osteopaat 80.00 euro!
Broek miss sixtyFL 99 Zelfde broek nu 129.00
H&m Broek FL 39.90 Zelfde broek 29.90 E
Brood FL 0.90 Zelfde brood 1.15 euro
Huistelefoon FL 30.00 Huistelefoon 60 euro
Avondje stappen FL25.00 Avondje stappen 30 euro
Wijntje FL 2.00 Zelfde wijntje 2.50
Cocktail FL 6.00 Cocktail 7.00
Uit eten Fl. 20.00 uit eten nu 20.oo euro
(1 pizza plus 2 wijn en voorgerecht)
broodje lunch FL 3.50 1 luxebroodje lunch 6.50
AirTicket naar Malaga FL50 Ticket Malaga 150.00
Zonnebank FL 5.00 Zonnebank 9.80
Fitness, maand FL 30.00 Fitness maand 50.00

Kortom… Deze prijzen heb ik nog terug kunnen vinden op oude bonnetjes! Vooral de bedragen waarmee de huur, de ziektekosten en mijn osteopaat gewoon zijn prijs 2.2 maal omhoog heeft gegooid. En mijn ziektekosten van 13 euro per maand naar 115 stijgt??
En mijn loon?? Mijn loon is niet 2,2 keer omhooggegaan hoor (alleen het salaris van de koningin, de ministers en de eigenaren van woningbouwverenigingen ja—-> zou dit komen omdat… omdat… wij 2 maal zo duur uitzijn opeens?)

Ik betaal voor alles minstens (!) 2 maal zoveel, en er komt evenveel binnen.
Ik vind het leven sinds de euro stukken minder leuk. Ik heb nog nooit zoveel rekeningen gezien, zoveel papieren moeten invullen, en zoveel zorgen gehad met zo weinig geld!
Iedereen heeft het wel in de gaten dat we allemaal de eindjes eraan moeten knopen, of in elk geval, dat dat jurkje van 200 euro vroeger 100 gulden was..
Zou je vroeger een jurk van 440 gulden hebben gekocht? Nee, dan was je gek! Maar nu betaal je wel 200 euro voor een jas of een paar schoenen? Haha. Nog nooit in de geschiedenis van de loterijen zijn er zoveel deelnemers geweest!
Iedereen merkt de geldcrisis. Want er word weinig over gesproken, en vaak praten nederlanders niet over geld, want dat ‘ schaad je trots’. Nou, ik ben woedend!
Punt 1. Wij leven in een democratie en NOOIT is er een referenda geweest of wij de Euro wilden.
Punt 2. Er werd toen al door alle critici beweerd dat dit een ‘ stunt’ was van alle multinationals om megaveel geld aan ons arme burgers te verdienen. (deze critici hadden gelijk!)
Punt 3. Ik kan je zeggen dat mijn leven erdoor is veranderd. Dan hebben we het hier over kopzorgen, psychische staat van ‘ geldvermoeidheid’. Zoals AH zegt ‘ op de kleintjes’ letten. Opeens aanbiedingen in de gaten houden, 2 keer minder op vakantie, harder werken voor hetzelfde loon etc etc.
Punt 4. Vertrouwen in winkeliers en de regering verloren. De winkeliers zeiden dat alles eerlijk met 2.2 werd verrekend. Binnen 3 maanden hadden ze alle prijzen omhoog gekeeperd, inclusief mijn dokter en het ziekenhuis, alles. Nu is het zelfs zo, dat als in de winkels kleren angt met : SUPERSALE 50% korting, dan is het NOG even duur als de guldentijd! We worden voor de gek gehouden
Punt 5. Vroeger konden mijn vriendinnen meedoen met al mijn leuke plannen. Nu opeens hoor je van iedereen geklaag ‘ ik kan niet, no money.’ ‘ kan ik van je lenen?’ en ‘ Ik zit bij mijn ouders, heb geen geld meer’
Wat is dit voor wereld geworden?

Zelfs heb ik gisteren, in de hoop op een beter leven voor het eerst meegespeeld met de Lotto! In alle hoop, op weg naar de miljoenen zat ik met Robert Ten Brink zaterdagavond balletjes te rollen. Ik heb.. 15 euro gewonnen!
Mijn inleg was 6 euro, dus ik heb winst! Ik heb een voorgevoel dat het een stijgende lijn gaat worden. Wish me luck.
Ik ga nu beginnen aan een meditatiecursus loslaten, onder andere om mijn grote vriend met de witte pruik te vergeten, en te kunnen zeggen: ‘ Jongen we kenden goede tijden, ik heb van je genoten, rest in peace’

Kom terug! IK MIS U meneer GULDEN!!

Leave a comment