Een maand zonder social media, google en youtube: Een bevrijding!

Spread the love

Een maand geleden ben ik begonnen met het radicaal afsluiten van mijn Facebook accounts. Daarna gestopt met het gebruik van google, youtube en twitter. Ook las ik geen enkel boek meer, artikel, quote of magazine.
Ik stopte een week later met Whats-app, ik checkte alleen nog of ik berichten had, en sloot hem af als dat niet zo was.
Ik wilde graag bij mijzelf komen. Iets wat ik altijd zo goed kon en fijn vind, helemaal in mijn eigen energie zijn. Met mijn eigen kanaal vanaf ‘ boven’ waar ik elke dag inzichten via krijg. Ik vroeg mij af waarom ik vroeger intuitief nooit achter de computer wilde zitten, als studente met mijn eerste mobiele telefoon, zette ik hem alleen aan als ik uitging, om mijn vriendinnen te kunnen smsen waar ze waren als ik met cocktails bij de bar stond en ze niet kon vinden.

Het begin van de social media in mijn leven

Intuïtief kreeg niemand mij op Hyves, pas na jaren uitnodigingen had ik mij aangemeld, zo ook op Facebook. Ik begon met Facebook, toen mijn vader ineens ziek werd en mijn relatie uit was, ik en mij eenzaam voelde in wie ik was (Op dat moment de spirituele weg bewandelen) en verlaten. Ik werd door Facebook gesterkt in mijn opinies en meningen, normen & waarden, en ik vond soulmates. Misschien ook tijd doden, of dat de ‘ echte’ wereld ‘too much pain’ was om in te zijn met hart & ziel. Ik vond aansluitingen bij groepen, evenementen en vond gedeelde passies en denkbeelden bij soulmates waarmee ik veel gesprekken heb gehad en liefde kon delen. Ook fans en lezers van de site, vonden hun weg op mijn Facebook en raakte dagelijks geïnspireerd door mijn gedachten-kronkels en quotes.

Wel moet ik erbij vermelden, dat ik denk dat een ADD-er of een HSP-er met ‘ sensatiedrang’, zeer verslavingsgevoelig is, en als ik ergens mee begin en enthousiast raak, meteen ‘ heel erg verslaafd word’. Het is alles of niets, dus ik ging echt de hele dag Facebooken, en niet zoals sommige mensen die 1 keer in de week kijken. Ik ging helemaal ‘ op’ in Facebook. Contact met de realiteit en de ‘ gevoelswereld’ In en om je heen, verdwijnt absoluut.

Wat bracht deze maand mij?

De eerste week

Ik merkte al een tijd dat ik vaak buiten mijn lichaam was, uit mijn hart, niet geaard en teveel in mijn hoofd en onzeker. Ook moest ik veel mediteren om tot rust te komen, en mijn hoofd tolde van alle informatie elke dag. De dag dat ik op Facebook ging, weet ik nog dat ik uit balans raakte, concentratievermogen ging missen, onzekerder werd, gestressder, meer in mijn hoofd, en minder buiten kwam en zaken liet verslonzen zoals de afwas 😉
Ik maakte minder tijd voor afspraken met vriendinnen, en zaken zoals alleen in het bos wandelen, opruimen in huis, dingen helder voelen.
De eerste week was als stoppen met een erge verslaving: Afkicken.
Ik keek paniekerig om mij heen in huis,en met mijn hoofd verzon ik klusjes en maakte het mezelf heel druk. Ik was onzeker of mensen mij gingen missen, of ik dan nog wel geliefd was, en je hebt ineens ‘ zeeën van tijd over’. Ik kwam helemaal tot de realiteit van het moment, dat ook niet ‘leuke’ kanten had:
Ik was verhuisd, vader-loos, mijn kat zit bij mijn moeder, ik heb teveel rotzooi verzameld, woonde in een nieuwe wijk met nieuwe mensen,een vol hoofd van teveel informatie en allemaal ‘ regel’- zaken die ik had laten liggen.

Alles kwam als een lawine over mij heen, maar ik ging aan de slag.
De eerste week heb ik non-stop opgeruimd, geklust, administratie gedaan, schoongemaakt, zaken geregeld met bedrijven en vooral wennen aan de ruimte in tijd.


Week 2

Ik was nog steeds ‘Mezelf druk aan het maken’ en met het hoofd verzinnen hoe je je dag druk kan maken en ‘ facen’ wat je hebt laten liggen en waar je nu staat in het leven.
Ik had gelezen dat computeren, de telefoon en al het lezen van informatie andere hersenverbindingen aanmaakte, en het leek er inderdaad op dat mijn hersenen tien maal zo snel werkte als zonder internet. Alsof ik nu was getraind op het ontvangen en lezen van zoveel informatie, maar ik merkte dat het niet meer nuttig was, en me niet meer raakte. Ik merkte dus dat mijn hersenen aan het ontgiften waren, detoxen, ratelden op een oude stand. Ik nam in de avond valeriaan om ze tot rust te brengen, en ging veel meer fietsen en wandelen, sporten in plaats van stil te zitten en naar beeldschermen te staren.
Alle informatie van 2 jaar internetten denderde als een trein langs me heen. Nu even leek mijn leven heel leeg en saai, want ik was alleen in een huis en had het gevoel alles opnieuw in te moeten delen.

Week 3

Totaal geen google, youtube meer, geen meditaties luisteren, geen muziek, maar alleen ik en de stilte en mijn spulletjes. Mijn hart begon alweer te spreken wat het nodig had en wat het mistte. ik voelde ineens overal knopen in mijn nek en lichaam en voeten. Ik moest echt in mijn lichaam ‘ landden’, en dat was niet leuk. Het had dus zoveel stress gehad de afgelopen jaren, wat ik niet meer goed voelde, want ik zat teveel in mijn hoofd door de dagelijkse telefoon en computer. ik liet me masseren, ik ging naar de sauna om alles ‘ los te laten’, en kon niet stilzitten in de sauna. Ik was nog niet aangepast op het ‘ zijn’.

Ik masseerde en healde mezelf twee maal per dag, en eenmaal weer in het hart geschoten met een ‘ ziels-meditatie’, was IK er weer helemaal. Ik bleef gewoon maar opruimen in de 3d wereld, had inmiddels drie jaar achterstallige administratie gedaan en ging weer de hele dag naar buiten, waar ik echt wel merkte dat ik teveel had stilgezeten en binnen had gezeten in de ‘ klauwen’ van informatie en internet. Ik merkte op dat ik het ineens totaal niet eens was met mensen hun meningen, ik zag wat boeken in de kast en dacht: ‘ Wat een onzin!’, en gooide ze weg. Ik voelde ineens dat ik moe was, en ging vroeg slapen elke dag. Ik merkte ook op (en dat las ik ook ergens ooit) dat HSP zijn, energetisch betekent dat je open staat voor energie en ook informatie. Ik merkte zelf op, hoe gevoelig ik ben voor artikelen en mensen met duidelijke standpunten. Ik hoefde maar iets te lezen, en ook al was ik het er niet mee eens, ik dacht er toch over na, het raakte mij, of ik twijfelde. Het kostte me dus energie. En tijd. Ook merkte ik dat ik in de supermarkt al een natuurlijke intuïtie heb bij mensen in de kassa-rij: ‘ Die trekt me leeg, dus ik doe een stap achteruit. Die voelt goed, ik ga dichterbij staan’. En zo had ik altijd geleefd en mij was nooit iets ergs overkomen, als ik gewoon ‘ ben’ en op energie afga op een natuurlijke manier. Ik merkte al vrij snel dat Facebook hetzelfde werkt als de echte wereld, alleen dan ‘ kan alles heel anders zijn in het echt’. Je voegt mensen toe op foto, maar je weet niet zoals in de kassa-rij hoe de persoon in energie is. Iemand kan spiritueel zeggen te zijn, knap op een foto, een leuke lach hebben op internet of wijze teksten plaatsen: Je weet nooit hoe de persoon ‘ voelt’, en dat is wat de HSP-er belangrijk vind.
Ik had al snel met Facebook dat ik me leeg, onzeker, misselijk en onrustig voelde op een dag. Dat terwijl ik heel stabiel ben als ik alleen ben zonder energieën. Dus van mijzelf ben ik heel zeker en gezond, vitaal en goedgemutst.

Onderzoek

Voor Facebook, voelde ik me niet onzeker of had ik de drang van alles over mijzelf te plaatsen op internet. Ik was heel voorzichtig met foto’s van mijzelf weg te geven, en ik ben heel zuinig op mijn vrienden in het ‘ echt’. En heel trouw. Ik was gelukkig met hoe ‘ mijn echte leven was’.
Het is officieel uit onderzoek gebleken dat mensen die veel op Facebook zitten, depressief zijn / worden en onzeker zijn of worden. En gebleken is dat er vele relaties stranden om Facebook. Geloof het of niet.

Mensen plaatsen allemaal foto’s van vakantie en waar ze zijn, en meestal alleen geweldige ontwikkelingen. De ziekte, depressies, onzekerheid en slechte energie zie je niet. Mensen leuken hun foto’s op met programma’s, en plaatsen alleen 1 goede ‘shot’, maar alle lelijke en vermoeide dagen, zie je niet.
Facebook maakt je echt onzeker, of legt de lat heel erg hoog. Ook in relaties blijken social netwerk-sites problemen te geven, doordat mensen in plaats van tevreden te zijn met hun relatie of eraan te werken als het niet goed gaat, te vluchtten in Facebooken. Je ziet allerlei foto’s van dames en heren, snel toevoegen, chatten, nummers uitwisselen en vreemdgaan zit in een klein hoekje, JUIST omdat je eigen relatie even een dagje niet goed gaat…


Realiteit

Als de realiteit van de dag zo gezellig is, zou je niet op Facebook hoeven vluchtten om daaraan te ontsnappen, dan zou je er geen ‘ tijd’ voor hebben namelijk. Bedrijfsmatig is Facebook een geweldige tool voor reclame, maar wat een tijd zit hierin!
Bij echte vrienden maak je tijd, en die spreek je wel in ‘ het echt’. Mijn vrienden ben ik juist minder gaan zien en bellen, omdat ik ze ‘ toch wel op Facebook zag’, maar vroeger was ik met de trein door heel Nederland gegaan om ze te zien. En dan bewoog ik veel mijn lichaam, was veel in de buitenlucht en ik maakte allerlei dingen mee onderweg en deed de leukste dingen. Ik verzon ook de leukste locaties om af te spreken, omdat ik iets uit mijn leven wilde halen (ook ADD gerelateerd: een spanningsboog zoeken) Ik ging vaak alleen de kroeg in, voor plezier en goede gesprekken. En pakte vaak de trein om helemaal alleen door Haarlem te wandelen, of een andere leuke stad. Ik genoot van alle winkeltjes, de mensen op het terras. Tot mijn smartphone kwam.

Ineens was ik de hele dag bezig met beantwoorden van berichten, het lezen van nieuwsoverzichten en als een gek foto’s aan het plaatsen. ik merkte al vrij snel dat ik uit mijn gevoel/lichaam ging en in mijn hoofd. Ik werd warriger, onrustiger, onzekerder, gestressder… En dat allemaal door 1 apparaatje?

Normaal las ik mijn ‘post’ , dus email eenmaal per week. Net zoals de echte post in je brievenbus. Ik deed maar 1 maal per dag de telefoon aan om te zien of ik een sms had, en belde alleen iemand op om af te spreken op een locatie. En ik was volkomen sereen en gelukkig. Mijn huis was altijd netjes en opgeruimd, omdat elk klein stofje mij opviel en ik al mediterend de was deed en de afwas ‘ met aandacht’, die aandacht was ‘ weg’.
Concentratie bij HSP en ADD, en bij jezelf blijven is al lastig gevoel met die gevoeligheid.

Zonder Facebook elke dag vakantie-gevoel

Ik merkte nu in de derde week, hoe gelukkig ik weer ben met ‘ de stilte’, alsof ik vakantie had, enkel door niet meer op internet te zitten. Mijn vermogen tot stilte in mijzelf nam toe, bij mijn eigen gevoel blijven nam weer toe, en er kwamen ook veel emoties los die kennelijk worden tegengehouden door zoveel uur per dag op internet en dus in je hoofd te zitten.
Ik was nu zeker, in plaats van je te leiden door wat iedereen denkt en doet op internet (waarvan 90% sterk afgezwakt moet worden). Je ziet zoveel mensen wat zeggen en doen, en plaatsen dat je het idee hebt ‘ mee te moeten doen’. En de echte vrienden mailden mij persoonlijk: ‘ He, zullen we snel afspreken, want ik wil je weer eens zien’, terwijl veel vrienden me nooit meer belden en mailden omdat ik elke dag op Facebook zat. Grappig hoe dat werkt.

Ik had ook vele malen per dag last van ‘ seksuele energie’ die binnenkwam, waar ik onrustig van werd. Ook vaker dat ik zomaar moest huilen of trillen, of moe was, en alles hield op nadat ik ongeveer 3 dagen van Facebook af was. Ik voelde mezelf echt aarden, rustiger worden. En ik wist dat er waarschijnlijk veel mensen bijvoorbeeld iemand die verdrietig is, of leeg, of mij seksueel aantrekkelijk vind, kunnen alleen al naar jouw foto kijken en jij als HSP-er voelt die energie aan, in je eigen huis. Ik had beter moeten weten, want mijn vader had mij altijd al gewaarschuwd dat elke persoon met wie je mailt, smsed, belt, of spreekt een energie in je veld achterlaat. Op de gewone dag genomen vond ik dat soms al zwaar als ik een dag in een winkel moest werken en ik voelde bij elke klant een energie waar ik me als studente niet voor kon afsluiten. Die rare energie-wisselingen die ik voelde zijn overigens totaal verdwenen na de eerste drie dagen van facebook af te zijn, ik kan dus met zekerheid zeggen dat ik zo energie-gevoelig was, en informatie-gevoelig, dat ik me dus echt een ander mens voel als ik meer in mijn lijf ben en weet met welke mensen in energie uitwissel, door gewoon werkelijk te spreken en af te spreken.


HSP en zeer beïnvloedbaar

Later, als coach en begeleider wist ik precies hoe ik mij moest afsluiten op werk, als coach na cliënten te hebben behandeld. (Na 1 cliënt moest ik al een uur wandelen en mezelf reinigen van energie!) Laat staan wat het moet zijn geweest voor mijn aura om een paar duizend ‘ lijntjes’ met mensen die ik helemaal niet ‘ ken’, of wiens energie ik kan voelen! En reinigen we onszelf elke dag van whats-appjes en mails en Facebook? Nee. Het is niet iets wat natuurlijk is, de hele dag lezen en energie uitwisselen met wie en wanneer weet je ook niet. Het gaat tegen elk instinct in! Ook merk ik op, dat mensen die heel beïnvloedbaar zijn en gaan Facebooken, ik heel verward vind overkomen en heel ‘ leeg en parasitair’ vind worden. Ze hebben steeds meer aandacht nodig en mensen en energie, maar wat ze niet zien is dat ze zelf worden leeggetrokken en daarom weer energie bij anderen moeten ‘ halen’. Ik vind de fijnste mensen, mensen die goed op hun energie letten en vaak zijn het mensen die heel veel rust vinden in hun eigen leven en zelf bij geen enkele social media zijn aangemeld. Veel van mijn beste vrienden hebben niet eens een Facebook of smartphone. Daar voel ik me fijn bij, het lijkt wel alsof ze heel zelfbewust zijn, net als ik altijd was en nu weer hopelijk ben geworden.
Nu in week 3, nam ik echt ‘ waar’ hoe het je hele leven als HSP-er kan beïnvloeden.

Ook sprak ik met vele vrienden over de invloed van teksten, muziek en meditaties van internet, maar ook alles wat je leest aan nieuws op Facebook. Ik was als een gek superfoods en allerlei andere middelen gaan kopen, in de bewustzijnsrage. Maar zo zonder enig artikel te lezen, miste ik helemaal niets, en ‘ vergat’ zelfs alle superfoods of andere dingen. Ik was kennelijk ook gevoelig voor ‘ rage’ op spiritueel gebied. Nu zegt mijn lichaam echt zelf wat ik nodig heb: Slaap, tarwegras, kom we gaan even mediteren, Ik ga dat hoekje verven).

Straling-detox

Niet te vergeten: Straling. Kennelijk is 99% van de mens al helemaal uit zijn lichaam, en ervaren ze de hele straling niet. Hoe meer je erin zit, hoe minder je het voelt, want straling straalt je echt uit je lichaam. Een jongetje zei tegen mij deze week: ‘ Sinds ik een I-pad heb voel ik niet meer dat ik naar de wc moet en plas elke dag in mijn broek. Hoe kan dat?’. Ik zag direct de link met straling en je lichaam niet voelen. Straling stopt de aanmaak van serotonine en melatonine (Die stoffen zorgen voor rust en goed slapen bijvoorbeeld). Het haalt je aura echt ‘ weg’, en je ervaart niet meer je lijf. Straling maakt je ook huilerig, depressief, slapeloos, moe. En veel HSP-ers gaan door straling roken, en drinken (om zo rustig te worden) straling ervaar ik als directe ‘ vijand’, je voelt iets heel naars maar je ziet niets. Ik merkte pas na drie weken zelfs dat de straling in mijn lichaam minder werd, dat ik echt radio-actief afval in mijn cellen heb zitten. En begon met vitamines te nemen die straling afvoeren. Ik merkte ook ineens dat zelfs de straling van mijn digitenne tv me al duizelig maakt en onrustig, en belde de telefoon-maatschappij dat ik weer kabeltv wilde hebben. hoe meer je dus in je lijf zit, hoe meer je gevoel krijgt voor de wereld om je heen en hoe gevoeliger je eigenlijk word. Maar je kan wel 100% vertrouwen op je lijf en je eigen intuitie.

Week 4

De computer staat al dagen helemaal uit, evenals de telefoon. Ik ben meer tevreden, bij mijzelf, gelukkiger met waar ik ben. Ik ga elke dag naar buiten en ben actiever, geconcentreerder, netter, rustiger. Ik geniet weer van koken, de afwas doen, de fluitende vogels, en voel me in de avond lekker moe worden en sta uitgeruster op in de morgen. De kwaliteit van slaap, maar ook ‘ de dag’ is ‘hier’ en de ideeën voor mijn bedrijf en artikelen stromen binnen via mijzelf, tijdens het klussen of het wandelen. Ik voel me gezonder, en met een aura die straalt. De mensen in de sportschool zeiden dat ik zorgelozer leek, en ‘ je ogen lijken wel verlicht, ze geven licht!’. Ik heb weer meer met vrienden afgesproken, en merk zelfs dat stilzitten niet goed voelt, ik wil sporten en bewegen en buiten zijn!
En ik voel me gelukkiger met waar ik ben en wie ik ben, omdat ik net als elke hooggevoelige me vergelijk met anderen hun levens, en het lijkt net of Facebook mij daarin prikkelde.

Het is een rage: De Wi-fi, straling en informatie overkill. We zijn zo dierlijk als het maar kan, als 1 schaap over de dam is volgen er meer… De hele wereld staat vol met Wi-fi palen, iets wat schadelijker is dan roken! Binnen een paar jaar worden alle Wi-fi verboden (vanwege ernstige gezondheidsrisico’s), en zal er wel weer een andere rage zijn.

Ik kan iedereen aanraden enkele maanden helemaal de computer en telefoon te negeren. Het brengt je echt bij jezelf. Vooral het alleen- doorlopen en ondergaan van de eerste 2 ‘ afkick-weken’, is wel moeilijk, maar je weet wel ‘ waar je staat’. Juist aanpakken waarom je depressief bent, of vlucht op internet of je hoofd, en helemaal alleen- in je hart komen- en weer je lichaam te voelen- is moeilijk, maar eenmaal erdoorheen- Heel essentieel en bijzonder.

Je beste vrienden overigens vertel je natuurlijk dat je gaat ‘ detoxen’, en een tip: Pak weer je oude mobiel uit je kast en geef ze gewoon je telefoonnummer en zeg dat ze weer ouderwets kunnen ‘ bellen’ om te bereiken. 😉 Het werkt, en is leuker! Voor je geliefde en vrienden mag je natuurlijk altijd bereikbaar zijn!
Ik heb ouderwets de ‘gouden gids’ gepakt als ik bedrijven moest bereiken, en ben in plaats van te bellen of via internet wat te regelen, weer ouderwets langs ‘de Karwei’ gefietst voor vragen omtrent mijn verbouwing.
Ik heb oude dvd’s gekeken op de tv, in plaats van de bioscoop ladder in de gaten te houden. Maar beter nog, ik zat heel veel op een stoel buiten in de tuin, gewoon naar de sterren te kijken. Dit lukte pas in week 3! Een stagiaire heb ik gevraagd om af en toe een ‘ tweet’ voor me te versturen. En bedrijven heb ik gevraagd om even mij een brief per post te sturen in plaats van emails. Het is allemaal ‘ prima’ verlopen, dus mogelijk!

Ga het zelf ervaren en proberen! En schrijf je helemaal uit, van alle nieuwsbrieven en uit alle social media’s, en kijk jezelf eens een maand te vermaken zonder youtube en twitter etc. Zonder artikelen lezen, maar gewoon met dat wat je om je heen hebt, en vooral: Bij jou uit te komen! 😉

Coaching op het gebied om bij jezelf te komen en je leven om te gooien?


Bron: Leda Langedijk


Leda is coach, schrijfster, soul-styliste en life-designer!

* Op de teksten en bedrijfsideeën zit Copyright*