Hoogsensitief en de liefde

Spread the love

 

Hoogsensitief zijn en liefde. Een mooie combinatie en een lastige combinatie. Want verliefd worden voor de HSP’er is ontzettend eng en angstig. Je openstellen is een hele opgave, maar we worden ook hals over de kop verliefd en gaan hier helemaal in op. Er bestaat niets anders dan die liefde, en je bouwt alles daaromheen op. Je verliest je geheel in de ander en je geeft hart en ziel. Als een vergrootglas draait alles nog om die persoon. Het word je beste vriend, maatje, en wereld. De verliefdheid is zo intens, dat je bijna niet weet wat je met jezelf nog aan moet. Je kan niet half voor iemand gaan, maar je gaat er helemaal voor.

Wat veel hsp’ers ‘anders’ doen, is zonder het verstand een paar maanden degene observeren waarop je verliefd word. Ze gaan alleen op, in de enorme roze bril die ze word voorgeschoteld. Er zit geen rem meer op. Bouw enige reserve in, voor het geval die ander niet voor jou voelt wat jij voelt. Jij voelt nu eenmaal liefde en verliefdheid veel sterker dan een ‘ gewoon’  iemand, en die ander kan dus liefde en de eerste fase heel anders ervaren dan jij. Die ander kan het allemaal veel makkelijker opvatten, en niet jou zien ‘ als dat enorme grootste gevoel’. Blijf naast de verliefdheid je vrienden zien, je familie, je werk en je eigen dingen door te laten lopen. En blijf zeker zes maanden met je verstand, het rustig observeren of diegene ook ECHT op jou verliefd word, en voor jou gaat. Jij kan wel meteen hals over de kop je hart openstellen, maar vaak doen anderen dat niet. En als ze dat doen, is na de bekende ‘ drie maanden grens’, vaak ineens de verliefdheid over, en veel mensen houden dan de boot af. Voor velen is er dan ‘ niets meer aan’, bekende ‘ kat-en-muis’- spel is voorbij, vooral bij mannen draait het om de prooi binnenhalen. Hebben ze je eenmaal binnen gehengeld, is het ‘ leuke’ er af, en zijn ze al op je uitgekeken. Om die pijn te voorkomen, bouw dan dus een afbakening af, dat je pas na een half jaar kijkt of diegene wel echt lief voor je is, echt bij je past, of je dezelfde visies deelt, of je een leven kan opbouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HSP en energie

Wat belangrijk is, voordat je een relatie aangaat, is de relatie met jezelf. Als HSP is het belangrijk te weten hoe jij je voelt en functioneerde voor de verliefdheid. Jij voelt alle energie aan van je partner zo gauw je daar fysiek contact mee hebt gemaakt. Je maakt namelijk op elk chakra niveau een verbinding. Leer dus goed hoe jij je kan scheidden van je partner en in je eigen energie moet gaan staan. Leer ook te observeren, wanneer je ineens allerlei klachten overneemt van je partner. Je kan ineens zeer slecht gaan slapen. Hoofdpijn krijgen. Je leeggezogen voelen na een telefoontje, of doodmoe opstaan als je naast hem/haar hebt geslapen. In de nacht wissel je energie met elkaar uit tijdens de slaap. Belangrijk is ook dat je dus een partner hebt die dit begrijpt. Wat helpt is dat de partner na het werk zich gaat douchen, zodat ze zich ontdoen van opgedane energie van de dag. Belangrijk is dus dat je een partner hebt die niet speelt met allerlei healings/energieën en met allerlei energieën bezig is van anderen. En als ze dat wel doen, bijvoorbeeld omdat ze zelf healer zijn… Dat ze zich aanleren hoe je elke keer in je eigen energie kan staan, zodat de energie van anderen uit hun systeem blijft. Want jij bent met hem/haar verbonden, En jij voelt dit alles aan. Sommigen laten zich leegzuigen op werk, of op internet, of laten zich door allerlei mensen healen, wat ervoor zorgt dat hun energie continu verandert. Omdat jij energie-gevoelig bent, kan je van alles overnemen en je partner kan dan heel onstabiel of onaangenaam voelen. Belangrijk is dus dat je partner zich dagelijks schoon maakt, mediteert, gezond leeft. En zich bewust is van de verbinding, en dat als zij allerlei dingen doen met hun energie of negatieve energie bij zich hebben, jij daar ‘ last van hebt’.  Een verantwoordelijke partner zal dit begrijpen, dat zijn/haar energie met jou is verbonden en dat je elkaar daarmee kan helen… of ziek maken.

Afstoten

HSP’ers zijn ook erg goed in aantrekken en afstoten. De energie die vrijkomt door de verliefdheid is zo sterk, en ook overweldigend, dat dit je ook angstig maakt. Alsof je je ‘ oude ik’, en ‘ je oude leventje’  niet meer herkent. Als je partner of degene waar je nog mee ‘ date’, ook maar ‘ iets’  verkeerd zegt of doet kan de reactie die dat in jou losmaakt zeer heftig zijn. Je bent zo gevoelig en waarschijnlijk onzeker van binnen (en veel hsp’ers hebben geleerd dit te camoufleren! Door een Stoer/sterk/zelfverzekerde houding) dat je snel gekwetst en geraakt bent. Je reageert ineens ‘ fel’, je ‘ bijt van je af’, ‘ veel huilen’, je kan van jezelf schrikken hoe sterk de emoties in jou zijn van onzekerheid en angsten, boosheid, gekwetst zijn, die iemand waarop je verliefd bent in jou losmaakt. Belangrijk is hier open over te zijn, en ‘op tijd’  een time-out in te lassen samen! Dus op tijd steeds afstand nemen, en wel aan elkaar te laten weten dat het niet ‘ voorbij is’ , als jullie dat niet willen. Maar een time-out te nemen om even in je eigen wereld en energie terug te komen. Anders ga je elkaar alleen maar kwetsen, en dat kan resulteren in dat het ‘ voorgoed’ over is.  Steeds even tot jezelf komen, dat kan ook als je samenwoont. Bijvoorbeeld door een eigen kamer in te richtten met jouw spullen en jouw energie. Waar je je kan terugtrekken om tot jezelf te komen, en met je partner af te spreken dat die dat respecteert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kritische vragen voor de HSP’er na 3 tot zes maanden:

– Is diegene echt lief voor mij?

– Gaat het echt om mij als persoon, of wilt diegene mij vanwege geld/status/mijn huis/ mijn familie/alleen mijn uiterlijk/alleen seks?

– Passen we bij elkaar? Vullen wij elkaar echt aan? Heeft dit een langer termijn gevolg?

– Is diegene verantwoordelijk en volwassen in zijn leven?

– Heeft diegene naast liefde mij wat te bieden? Heeft diegene werk? Een baan? Een huis? Is diegene stabiel in zijn gedrag naar mij toe?

– Kan diegene voor zichzelf zorgen en onafhankelijk functioneren?

– Heeft diegene veel zorgen? Zo ja, Kan ik diegene steunen en bijstaan, of kan ik er zelf echt niets meer bij hebben?

– Heeft diegene laten zien dat hij/zij echt voor mij gaat, of zijn ze laks en kijken ze nog naar andere mannen/vrouwen?

– Kan ik bouwen op diegene? Kan ik diegene vertrouwen op zijn/haar woord?

– Voelt diegene veilig voor mij?

– Zorgen ze ook voor mij als ik ziek ben? Of is het alleen als er ‘ fun’  is…. Dus zou het ook  werken als het zwaar is in het leven?

– Hoe gaat diegene om tegen goede vrienden en familie? Zie je dat ze met respect omgaan met deze mensen? (Vaak zeer naaste familie weet hoe diegene werkelijk is)

– Als ik het niet eens ben met die persoon, of we hebben een geschil, komt diegene dan ook uit zichzelf ‘ sorry’  zeggen of het goedmaken? Kunnen ze dus tegen een stootje?

– Wat is voor JOU belangrijk wat je verlangt in de toekomst? Bijvoorbeeld: Vind je een huisje belangrijk en waar? Wil je in het buitenland wonen? Wil je een partner met wie je samen een bedrijf op kan zetten? Of zoek je een goede vader omdat je kinderen wilt? Wat wil je met je partner gaan bereiken? Is juist een maatje belangrijk, dus dezelfde hobbies en humor, of is passie het belangrijkste, of juist veiligheid en stabiliteit? Kijk wat jij het belangrijkste vind, en of jullie dit samen kunnen creëren. En dit bij allebei resoneert.

 

Dat zijn vragen die je je moet stellen als het draait om een langer-termijn-plan als de verliefdheidshormonen zijn verdwenen en het echt gaat draaien om ‘ houden van’, en daar komt ook meer bij kijken dan enkel het ‘ prooi’-gevoel, of de lusten. Want een relatie die serieus word, draait om de volgende bovenste zaken.

Geef ook niet meteen alles weg. Geef niet je hele ziel bloot, en gooi niet meteen je hele persoonlijkheid en verleden op tafel. Daarvan kunnen ze schrikken. Als het bestemd is, krijg je een langere tijd de tijd om elkaar beter te leren kennen. En als het de goede persoon is, nemen ze ook de tijd voor jou, en gaan ze niet ‘ verder zoeken, of verder daten met anderen’, als het even niet snel genoeg gaat, maar geven ze jou de tijd en zichzelf de tijd elkaar af te tasten. Dat kan, als jullie allebei daarvoor gaan. Dat kan niet, als je het gevoel hebt dat de ander wegloopt of verder gaat daten met anderen, als jij niet meteen jezelf erin gooit. Als de persoon serieus met je is, zullen ze op je wachten en je tijd gunnen.

 

Artikel geschreven door Leda

Tekst en gedachtengoed:

Copyright @ Enlightening Media

(Bij teksten overnemen, of gedeelten kopieeren, graag contact opnemen 🙂 Heel graag willen we onze teksten delen op internet e social media. Wel graag met de naam van de schrijver (Ook voor andere hsp coaches- Wel zo netjes)

Voor HSP coaching zie contact pagina!

 

Wij zijn pioniers op het gebied van hooggevoeligheid, in de jaren tachtig zijn we begonnen met de eerste hsp coachings in nederland! Wij begeleiden hspérs en helkpen hsp in coachings, te boeken via enlighteningmediaencoaching@gmail.com

(Voor ouders, kinderen, partners gezamenlijk, of individueel!)