Hoogsensitief, religieuze stromingen en de invloed van de omgeving waarmee je omgaat (Vooral bij depressie)

Als je hoogsensitief bent, betekent dat in het begin vaak dat je niet bewust bent van al die gevoelens en energieën (soms ook geluiden, licht, straling, voedsel) wat je (aan)voelt. Je komt erachter op een gegeven moment dat jij veel gevoeliger reageert op liefde, relatiebreuken, trauma’s, en ook op informatie, gesprekken, een boek dat je leest, een film die enorme indrukken achterlaat, de energie van je vriend als die thuiskomt en ga zo maar door.
Hoogsensitiviteit kun je onder controle krijgen, maar net zo belangrijk:

Het aanpassen van je leefpatroon, en leef-omgeving.

Veel hsp’ers zijn in ontkenning, tot ze echt ziek worden of een burn-out krijgen. Ze willen net als iedereen in de grote stad wonen, tussen de straling en de drukte. En ze blijven eten wat hun vrienden eten, en willen de baan volhouden die ze hebben om een carriere te maken. (Vaak op kantoor, met veel werk-uren)
Het moet helaas vaak echt tot een ramp komen, waardoor ze niet meer om hun gevoeligheid heenkunnen, en eindigen in een depressie.

Depressie

Een echte depressie, vaak al rond hun dertigste, doet hele vreemde dingen met de mens. Achteraf herkennen ze zichzelf helemaal niet meer terug, en de persoon kan ook duidelijk zien waar het ‘ verkeerd ging’, doordat ze daarvoor heel anders waren, en na bepaalde gebeurtenissen (trauma) gingen wegvluchten in vele zaken en zichzelf en hun basis totaal niet onder controle meer hadden.
Een depressie kan bijvoorbeeld: Zorgen dat je spiritueel helemaal op hol slaat, en jezelf ‘ kapot gaat therapieën’. Je kan de vrienden die echt van je houden helemaal afstoten om maar om te gaan met allemaal mensen die niet te dicht bij je gevoel komen (trauma liefde en ooit gekwetst zijn of verlaten) In die periode doe je heel veel mensen pijn met jouw depressie, en vaak jaren later pas zie je hoe je de mensen die van je hielden hebt afgestoten. Vaak gaan de depressieve mensen juist gemeen/afstotend gedrag vertonen naar de mensen waar je eigenlijk het meeste van houd.
Er zijn mensen met depressie die hun huis totaal verwaarlozen en zichzelf en ‘ alles ontgaat’. Er zijn er die zich helemaal kapot gaan werken, om maar niet bij zichzelf en de pijn van de depressie (het ondergaan) bezig te houden. Er zijn er die de heel dag op internet social media, een vlucht van ‘ realiteit’ ondergaan. Er zijn er die overmatig aan de drugs en drank gaan en aandacht zoeken in affaires. Waarvan je achteraf denkt: ‘ Hoe kan ik zo uit mijn gevoel zijn en mijn lichaam zo behandelen?’ Er is dus geen zelf-liefde meer. Depressie kan je echt helemaal verwijderen van je ‘ ware zelf’, en alleen mensen die echt van je houden, zullen proberen je te zeggen dat je anders bent. Die zullen met je proberen te praten. Die zullen je willen helpen of dingen willen laten inzien.
Maar de echt depressieve, gekwetste mens wil juist DAT niet horen, als je nog echt bent overgenomen door depressie en het wegvluchten van de realiteit, zul je afstotelijk reageren op alles wat jou weer bij je-zelf gaat brengen. Je wilt niet voelen, je wilt niet horen, je wilt niet de realiteit onder ogen zien.
Vaak moet het dus nog erger worden, dat je heel ziek word van je wegvlucht-gedrag, zonder geld komt te zitten, of dat alle mensen die echt van je houden geen contact meer met je willen hebben.

Wees er dus op tijd bij

Als je naaste geliefden zoals familie en mensen die echt hebben laten zien door de tijd heen dat ze er voor je zijn, zelfs in je depressie, koester deze!
In je depressie wil je vluchten, en zal je mensen zoeken die ‘ mee vluchten’, hetzij mede-verslaafden, hetzij mede work-aholics, hetzij mede mensen die zichzelf ook ‘ gek therapieeen’. Hetzij mede drank-en drugsmaatjes. Zij gaan mee in je depressie, omdat het ‘ klikt’ in het vluchten en zoeken. Zij kennen jou niet hoe jij bent in je basis, in je kracht, en in zelf-liefde. het zullen mensen zijn die ook niet met de realiteit kunnen omgaan, en dus adviezen en gesprekken beinvloeden jouw visie.
Wees daar alert op: Waar je je in begeeft, en waar je mee omgaat, kan een hsp-er zijn gedachten/energie/beleving helemaal invullen. Vooral als je van binnen ‘ dit ook wilt’, om niet te hoeven voelen of stil te staan bij wat er werkelijk in jou is, en wat de adviezen zijn van mensen die het ‘echt’ goed met je voorhebben, omdat ze zien dat het niet goed gaat. (En wat jij afkaatst en afstoot- Waar je enkel de mensen die van je houden meer afstoot)
Ik heb hsp-ers gezien die vandaag zus zeggen en doen, en even bij een groepering zitten met bepaalde religieuze stromingen of denkbeelden= Sterke invloed voor de hsp-er zonder basis. En meteen is de hsp-er beïnvloed, overgenomen, vol met energieën van andere mensen. En de hsp-er die wilt vluchtten, zal alle woorden/gedachten/meningen van mede-vluchters eerder aannemen dan de woorden van iemand die naast staat.
Een hsp-er die van nature gezond leeft, maar uit zijn basis gaat door een trauma, en daarna omgaat met mensen die verslaafd zijn aan middelen, zal deze energie overnemen en zelf ook hier de drang naar krijgen.

Als je omgaat met mensen die niet geaard zijn en allemaal zweven, en geen zin hebben in deze aarde, zal je de gedachten/meningen over nemen als je hier veel tijd mee doorbrengt. Geaarde, nuchtere vriendschappen, kunnen jou na de gesprekken ook aarden en nuchter laten voelen. Ik zie hsp-ers die op internet vluchten en eerst een stabiele mening hebben, wat artikelen lezen, op Facebook posts onder ogen krijgen, en ‘ ineens’ is de hele mening veranderd. Het moeilijke en pijnlijke is dat je het zo goed ziet, en dat diegene gewoon doorgaat, ondanks je waarschuwingen uit liefde. Je mag niet onder-doorgaan aan een ander zijn depressie en in zelf-destructie zit. (En dat zelf niet ziet- En waarschijnlijk jou nog pijn doet als je in de buurt komt van gevoel of van zijn ‘ vluchtgedrag’)

HSP-er zonder basis: Overgevoelig
Wat ik wil zeggen: De hsp-er is al gevoelig, dus normaliter zul je al moeten opletten wat je eet, waar je woont, bij wie je woont, met wie je relaties aangaat, waar je je tijd aanbesteed. Wat voor energieën heb je om je heen?
De hsp-er zonder basis (kan ook aards zijn: Geen eigen huis, financiën lopen slecht, geen baan= Basis aards gezien) De aardse basis is HEEl belangrijk voor de HSP. (Voor wie niet?)
De ‘ wortels’ zijn vaak al moeilijk te wortelen. Het halve werk is zorgen voor je aardse , veilige basis. Een eigen huis met jouw fijne energie, maak het mooi en gezellig. Als je thuiskomt en je voelt je veilig, kan je tot rust komen. Je bent ook veilig als je weet dat je centjes hebt, waar het naartoe gaat, en dat dat onder controle is.
Je bent veilig bij je-zelf, als je weet dat je al zou je een week alleen op een onbewoond eiland zitten zonder internet, vrienden of telefoon, jij nog je eigen beste vriend kan zijn.

HSP en religieuze stromingen
Ik wil echt onderstrepen, dat de zoekende ‘ basis-loze’, wellicht depressieve hsp-er, wagenwijd openstaan in zijn aura. Het is mens-eigen om te zoeken naar ‘ waarom leven we op aarde’. ‘ Wie ben ik?’, ‘ wat doen we hier’. Dat doet iedereen. Zelfs de buurman doet dat, dat doet de koffie-juffrouw, de bouwvakker, de koningin. Iedereen heeft dezelfde zoektocht, daarin ben jij niet anders.
Iedereen zoekt wie die is, en probeert zijn leven vorm te geven en om te gaan met ellende.
De zoektocht van de hsp-er is nog intensiever, omdat ze ook nog eens moeten leren omgaan met de enorme druk van de maatschappij, de prikkels en hun eigen energie-voorraad.
Bij depressie, mist er dus een basis of veiligheid en zelf-liefde. Er zijn vele sektes, groeperingen die op het eerste oog ‘ warm en licht lijken’, maar waar je in verkeert als zoekende en die jouw gedachten en energie zo beïnvloeden dat je nog verder van je-zelf verwijdert raakt. Ik heb zo vrienden gehad, die ineens naar een bepaalde dominee gingen en na elk bezoek alles wat de dominee zei had overgenomen. Ze gingen zo praten en schrijven, ik herkende zelfs de woorden niet en de manier van denken niet die ze communiceerden naar mij. Ze ‘ werden’ de dominee. Zo had ik ook goede gesprekken met mensen, heel open en liefdevol. Verhelderend. Na 1 sessie met een groepering waar ze heel erg ‘ mindtricks’ speelden en met energie (zogenaamd allemaal liefdevol) bezig waren, was de persoon de volgende dag ‘ ge-brain-washed’ met haatvolle opmerkingen, rare gedachten-kronkels en een energie-veld vol met anderen hun energie.

Sektes geven mensen die extreem zich onveilig voelen op aarde, een gevoel van ‘ lotgenoten’, ‘ niet eenzaam zijn’, ‘ houvast doordat hun vertellen wat ze moeten doen en leven’, en het idee ‘ dat je jezelf geneest en de hele wereld als je bepaalde opdrachten en activiteiten’ aan deelneemt. Dat is wat een onveilig, on-geaard, iemand zoekt die verdriet met zich meedraagt. En daarin schuilt het gevaar. Je basis moet onderhouden worden, blijf de aardse basis op orde houden. En doe alles met zeer beperkte mate, blijf gefocused op je aardse leven, en genees jezelf vanuit dat wat je vanbinnen voelt en met een goede coach en psychologische hulp en goed eten en veel rust….

Blijf daarnaast plezier maken met vrienden die veilig voelen.

Sektes die lijken op ‘ vriendelijke verlichters’
Gewoon een soort schizofrene deel-persoonlijkheid.
Je kan de persoon duidelijk maken dat ze ‘ erg zijn veranderd’ elke keer als ze religieuze/sekte-achtige (soms onder de noemer spiritueel helaas…) Dat ze na zogenaamde sessies en vreemde avonden, ineens totaal anders doen/praten/dingen zeggen. Maar zo een persoon WILT niet horen, WILT niet bij zichzelf blijven, ze WILLEN niet hun eigen energie gaan ervaren. Ze willen zichzelf weggeven- Guru’s volgen- Ze willen van binnen zichzelf ‘ verkrachten’- weggeven, energie delen, horen hoe ze moeten leven, en:   ‘Mede pijn-lotgenoten’. In die wereld van de sektes en echte sterke groeperingen, zijn het allemaal zoekende mensen zonder basis, die slecht in hun eigen energie zitten. Daarom komen ze samen, ze beïnvloeden elkaar, ze voelen zich ‘ samenhorig’ en ze laten zich opleggen wat te denken en te doen.

Denk aan de amerikaanse sektes, waarbij mensen huis en haard opgeven en alle banden verbreken met mensen die van ze houden, om in een sekte-setting te wonen. Waar ze uiteindelijk seks moeten hebben met jonge kinderen, omdat dat ‘ de wereld verlicht’, of tantra moeten doen met elk sekte-lid. de brainwashing onder ‘ spirituele circuits’, is niet mals. En ik zie het in Nederland nu ook enorm opkomen. Mensen die denken dat ze elkaar moeten gaan delen, seksuele activiteiten moeten verrichten, hun huis en baan opzeggen om helemaal ‘ vrij te zijn’, hun relaties opbreken omdat de ‘ groepen’ zeggen dat die niet goed zijn. Vaak moet je de banden verbreken met alles wat je nog bij jezelf kan brengen. Je mag vaak geen contact meer met familie, je relatie, etc. Ze weten precies wat jouw nog kan helpen/of geaard houd. Ze gaan opmerkingen maken dat je je geliefde moet loslaten, dat je dit en dat moet. Na een paar jaar ben je vergeten wie je was, en hebben ze je eten/leef/gedachten alles gemanipuleerd. Ik zie het te vaak. Ze hebben mooie websites, woorden, allemaal onder mom van ‘ mensheid redden’, ‘ we zijn verlichters’, en dat de groep samen dingen moet doen om de mensheid te redden, of ‘ verlichting’ te bereiken. Mensen zonder basis en eigenwaarde zijn hier gevoelig voor. Overal ter wereld. En door alle tijden heen! Intelligente mensen, mensen met een warme familie, mensen met geld. Maakt niet uit. Sektes en sterke stromingen zijn gevaarlijk.
Ik kan het weten, wij hebben een familielid totaal verloren die met een sekte in zee ging. Gewoon in Nederland, gewoon op internet te vinden. Hij ging eerst elke maand, daarna elke week. Toen ging het geld kostten, moest hij geld afstaan. Hij had een leuke baan, we hadden veel contact, hij was heel bekend in de omgeving, had een goede basis, maar raakte in de ban van ‘ verlichting’. Een gezonde, intelligente man. We zagen in enkele maanden dat hij zomaar stopte met werken, een uitkering aanvroeg, hij kreeg een relatie met een vrouw die ook lid was van deze groepering (niet officieel lid, maar de ‘ bijeenkomsten’ volgde) En ze moesten samen elke week opdrachten thuis doen. Dus ‘ in je kracht komen’, materiële goederen loslaten, familie loslaten’. Het was een stappenplan. En ineens kreeg ik te horen dat ik moest worden ‘ losgelaten’ (na het werk en na het opzeggen van zijn vriendenkring) en er kwamen zulke enge woorden uit, dat ik ook in zijn ogen niet meer zijn ziel zag. Hij was ‘ weg’, ge-brain-washed, gevangen. Zat hij dan alleen met een vriendin die sekte-lid was, zonder baan, vrienden en een uitkering en de hele dag moest hij artikelen lezen, oefeningen, zelfs seksuele handelingen om allemaal dingen te bewerkstelligen. En de groep vroeg dan de week later hoe alles ging lopen.

Ik ben op festivals geweest die spirituele mensen aantrok waar ze groeps-dingen deden, groepsmeditaties, groeps-healingen en beurzen. Ik kwam altijd misselijk en leeg, verward terug. Ik zag en besefte dat juist deze activiteiten de toplaag der zoekenden en zieke mensen aantrok. Dat ik juist naar de bron van ellende ging. Ik ben ooit in een kerk in Lourdes tijdens een bedevaartsoord flauwgevallen toen ik de kerk binnenkwam. Mijn vader had direct door dat de kerk gevuld zat met zieke mensen die allemaal open stonden en heel veel verdriet meedroegen met zich, en ik alles in 1 keer ‘ absorbeerde’. Mensen die niet bij zichzelf staan, staan dus ‘ open’ waardoor ze van alles aantrekken in die aura. Die ophopingen nemen ze mee naar de groepsactiviteiten, en wissel jij dus uit als jij onbeschermd en ‘ open’ binnenkomt. Je bent hooggevoelig! Blijf bij jezelf, vooral in de ‘ open’ fase! Ook de lijntjes op internet met allemaal mensen, groepen zijn energetisch hetzelfde als dat je ze in het echt zou voelen. Neem ook hierin verantwoordelijk, en bewust.

Ik knapte juist op door me te begeven onder sterke, zelfbewuste, geaarde mensen te zijn. En gek genoeg zijn die soms het meest werkelijk ‘ spiritueel’. Daarom werk ik ook met coaching op de aardse setting, aarden, je eigen energie afbakenen en leren kennen, en je eigen beste vriend te worden. Van geheel je eigen energie houden en bij jezelf blijven.

Verhaal is: Mensen zijn gevoelig voor sektes. En sektes zitten overal. En je ziet niet dat het duistere sektes zijn! Ze doen zich ALTIJD voor als redders, guru en verlichters.
Als jij merkt dat je ergens heenging en daarna heel anders reageert op de buitenwereld, of dat je ziet dat je nuchtere vrienden vreemd reageren op jou, of dat je echt huis en haard bent kwijtgeraakt/afgestaan: Is er iets mis!
Het is NOOIT goed elke dag bezig te zijn met spirituele praktisatie en energie-werk, zonder daarbij geaard bezig te zijn. En hooggevoelig iemand is beïnvloedbaar. Tot deze echt bij zijn basis is, in rust.

Ik heb ten alle tijde, depressie of niet. Verlaten gevoeld of niet, geleerd van mijn ouders die veel ervaring hebben op spiritueel gebied: Blijf altijd in balans. Blijf zorgen voor jezelf, je huis, je financieen, je werk. Hou de basis ALTIJD veilig. Ook in relatie: Hou in de gaten of je relatie ook een stabiele basis heeft, want dat voedt MIJ weer. In relatie zul je allebei moeten werken aan de goede basis, of samen de basis leggen (bijvoorbeeld samenwonen, samen goed zorgen voor jezelf en je huis). En ik zal nooit op spirituele beurzen, plekken waar veel zoekende mensen tegelijk komen vindbaar zijn. Ik ben HSP en zeer energie bewust. Energiegevoelig. Ik heb nog nooit drugs gebruikt, of zal dingen drinken die je energie-systeem op zijn kop zetten.

Iedereen heeft meningen en opinie’s. Sommigen hopen dat een ufo ze ophaalt, anderen denken dat de wereld word geregeerd door een stel reptielen. Als je het net opgaat, kom je duizenden meningen tegen over wat er op aarde speelt, hoe we moeten leven en denken. En hiervan proeven is heel normaal en natuurlijk. Maar met kleine stapjes, integer! Neem de tijd, en ga terug naar je basis steeds en in je-zelf. Niemand is gemaakt voor dagelijkse invloeden die je mentaal en energetisch bereiken. Vooral niet als je niet in je basis bent.


Ontwikkelen

Het is goed om je-zelf te ontwikkelen, om jezelf aan te leren wat spiritualiteit is. Om dingen op te schonen en te verhelderen. Om goede boeken te lezen, om ‘ een keertje’ naar een workshop te gaan. Om een keertje een cursus te doen. Alles met mate!!! Ik adviseer een hsp-er om maximaal eens in de drie maanden een healing te doen. Om maximaal eens in de twee weken een psychologisch consult te doen (om zo dingen te verwerken en dus bij je-zelf te blijven)
Ik adviseer om elke maand met 1 verslaving te stoppen, en niet alles in 1 keer. Bijvoorbeeld eerst geen koffie, maand daarop stoppen met alcohol. Of eerst stoppen met groeperingen met sterke opinie’s. ga terug naar de basis met stapjes. Je kan daarna ALTIJD weer besluiten de draad op te pakken. Het is niet voor altijd! Het is nu even pas op de plaats, en even die basis opbouwen. Vanaf de eerste steen opnieuw. En daar is moed en kracht voor nodig! De basis is je huisje, geld, eventueel werk, je vrienden die ECHT van je houden en je echt ‘ zien’. En je trauma’s verwerken in alle rust. Even geen gevlucht in dingen en stromingen die je niet in balans kan houden. Het is heel goed om in je depressie elke maand een workshop te doen, of eens in de maand naar een medium. Maar hou het bij eens in de maand! Wees bewust wat je allemaal aan informatie binnenkrijgt, aan artikelen en gesprekken. En hoe jou dat beïnvloed. En het kan soms hard zijn: Dat je met bepaalde mensen omgaat die helemaal nu niet goed voor je zijn. Zijn er vriendinnen die sinds je depressie je ergens in hebben getrokken?
Geef jezelf even de pas op de plaats, en neem rust. Rust om dingen te integreren, te begrijpen, en de realiteit aan te gaan van dat wat er nu is. Gooi even alle boeken en artikelen en sessies/ groeperingen/activiteiten de deur uit die je geestelijk kunnen beïnvloede.
Er moeten juist dingen UIT. En jij bij jezelf uitkomen. Dus tekenen, zingen, dansen is uitstekend om dingen eruit te laten komen. Ook meditaties waarbij je dingen eruit laat komen zijn fantastisch. As je uit je basis bent en zo gevoelig zou ik ALLES afraden in groepsverband, omdat je nu niet weet wat van jou is en een ander. Ik zou 1 op 1 sessies doen, 1 op 1 zanglessen, 1 op 1 afspraken met vrienden.

Ga down tot the core, met een paar mensen even die je veilig doen voelen. Die het goed met je voorhebben, en die je terug kunnen helpen naar de basis.


Ga eens dingen na

– Hoe is je aardse basis? Zorg je voor je eigen kracht, je eigen inkomen, weet je wat je wilt doen in de wereld?
– Hoe behandel jij mensen die echt van je houden, die echt je naast staan?
– Wat doe je met de adviezen van mensen die om je geven?
– Vlucht jij van de realiteit? Wat is je vluchtpatroon?
(Bijvoorbeeld, je voelt je rot en wilt de hele dag Facebooken om zo in je hoofd te zitten, mede-lotgenoten spreken of vlucht je in drank/drugs/therapieën/werk etc.)
– Wat is de stand van zaken in de realiteit? Hoe staat het met je eigen beste vriend zijn? Kun je in stilte doorbrengen? Kan je ook zonder de middelen/praktijken waar je nu in vlucht?
– Wat is er gebeurd in je leven toen dit echt ging omslaan? Ging er iemand dood, ging er iemand bij je weg? Werd je ineens ziek? Kreeg je ‘ kortsluiting’?
– Maak een schema hoe jij (eerlijk) je depressie nu hanteert, wat zijn de dingen die je allemaal doet sinds je depressief bent geworden?
– Observeer eens je gedachten en gevoelens. Gaan die op en neer? Zijn ze ineens anders als je weer ergens bent geweest met bepaalde mensen die energie/gedachten op je afvuren.
– Behandel je daarna geliefden ineens gemeen/afstotend? Komen ze dichtbij je gevoel? Weet heel goed dat iedereen op een gegeven moment het echt opgeeft, mensen kunnen even in liefde blijven staan en kwetsende opmerkingen aan, maar niemand is van steen.
– Hoe behandel je je energie? Je lichaam?
– Hou jij van je-zelf, hoe kun je meer van jezelf gaan houden?
– Vergelijk de vriendenkring van voor je depressie en je hobbies en tijdsbesteding. Streep weg wat echt weg kan, en kijk of je sommige dingen weer kan terughalen. Maak balans.
– Ga gesprekken aan met een goede psycholoog en een coach  (zie kopje ‘ coaching’- Wij zijn gespecialiseerd in spiritualiteit, ontwaken, kundalini, aarding, afscherming en hoogsensitiviteit!), om zowel je leven in de praktische zin op orde te krijgen (baan, geld, huis, vrienden). Als in je trauma’s verwerken, helen en verdergaan.
– Realiteitstest: Je weet pas hoe het ervoor staan, als je de dingen stopt (al is het een maand) waarmee je vlucht. Is dat drank of drugs? Bouw af en stop ermee, dan pas kan je weten wat je werkelijk ervaart in de realiteit? Is dit vluchtten in groeperingen? Stop met alle afspraken en begin bij jezelf. Zonder internet , geen artikelen, even geen boeken met zelfhulp programma’s, even geen afleiding. Al is het om te beginnen een week! Kijk wie jij bent als ‘ beste vriend van je-zelf’, en laat je-zelf even in je eigen energie komen.

En dat is het laatste punt in dit verhaal: De hsp-er is energie-gevoelig. Leef hiernaar, verander wat moet veranderen om zoveel mogelijk in jouw energie te kunnen zijn. En waardeer/koester de mensen die hebben geprobeerd je te bereiken. Ga terug naar de basis als eerste: Leg je basis aan in huis. Maak orde op zaken. Ga goede gesprekken aan met professionals. Werk thema’s uit, en zorg dat je weer je veilig voelt bij je-zelf en in je basis.

Voor een duidelijke coaching, gronding en afschermen van je HSP/ADD, maak een afspraak, zie ‘ coaching’.

BRON: Research, onderzoek en informatie door Enlightening Media. Gebaseerd op eigen ervaringen, twintig jaaar onderzoek en twintig jaar behandeling van HSP< ADD en Empaten. Wij waren de eerste HS Vloggers en schrijvers over HSP. U kunt contact opnemen va ‘contact;.

Wil jij deze tekst op je website, in je vakblad of boek plaatsen? Graag, neem contact op! Hoe meer HSP’s zichzelf vinden, hoe beter!  🙂