Wat betekent in de liefde:’ Voor elkaar gaan’?

Spread the love

Ik heb het heel vaak gezegd en omschreven in de liefde: Kiezen voor Elkaar. Voor elkaar gaan.
Wat houd dit in? Want je kan er in principe alle kanten mee op, en iedereen kan het anders interpreteren. Gezien uit eigen ervaringen, gezien wat ze meekregen in hun jeugd en gezien ervaringen in eerdere relaties. Maar ook gezien ‘ hoe ver kunnen ze liefde ervaren of voelen?’. Je kan niet meer verwachten dan iemand zelf in staat is te geven of te voelen.
(Bijvoorbeeld iemand die nog nooit liefde ervaren heeft voor zichzelf, of van ouders, kan je niet van verwachten dat die meteen weet hoe jij liefde ziet. Iemand die een depressie heeft of net iets heel traumatisch heeft ervaren, kan je ook niet van verwachten dat die er nu helemaal voor ‘ jullie kan zijn’, diegene heeft alle energie en tijd voor zichzelf waarschijnlijk nodig..)

Nogmaals: Het is aan jou/jullie wat dit betekent…. Sommigen kiezen voor een open relatie, anderen voor halen en trekken, ik omschrijf enkel wat in mijn (monogame) omgangsvorm past, hoe ik dat voel. Alles wat jij wilt/verlangt is prima, en dan past er vast een ‘ dekseltje’ op wat jij vind dat ‘ voor elkaar gaan’ betekent.

Voor mij gaan of ‘ ik hou van jou’
Wat ik heb bedoeld in de vraag, ‘ Kan je voor mij gaan?’, is iets wat ik niet in woorden kan omvatten. Ik heb het eigenlijk maar eenmaal in mijn leven aan iemand gevraagd. En dat was niet de man met wie ik zou gaan trouwen, dat was niet mijn eerste grote liefde. Ik heb het gevraagd en het nog nooit zo gemeend. En het was een vraag, die ik met mijn hart stelde. Maar mijn mond zei de woorden.
Het meeste dichtbij wat ik bedoelde, was de scene in de film Avatar waarbij ze de eerste keer met elkaar gaan ‘ paren’, En via hun zenuw-uiteinden met elkaar verbinden, zonder te spreken. En op elk niveau verbonden waren. Op die manier maak ik ook verbinding als ik echt vanuit mijn hart een gevoel heb. Niet vanuit ego, angsten, omdat ik nu eenmaal niet meer alleen wil zijn. Ze zeiden ook : ‘ I see you’ in plaats van, ‘ ik hou van je’.

‘ Ik hou van je’, heb ik al zo vaak gehoord. Mijn eerste vriend zei na twee weken al, ‘ ik hou van je’, toen zei ik tegen hem: ‘ Hoe weet je dat? Dat kan helemaal niet, je kent me pas net’. Ik kwam er daar achter dat amerikanen tegen iedereen zeggen ‘ I love you!’, zelfs in winkels. Ik nam het alleen heel serieus op dat moment. Ik heb nooit meer met hem gesproken na een hele leuke relatie, is dat dan zijn ‘ ik hou van je?’, is dat nooit meer wat laten horen? Hij wilde alleen plezier en interessante gesprekken en leuke dingen doen. Als ik iets meemaakte wat verdrietig was wilde hij er niets over horen, en er ook niet voor mij zijn. ‘ It must be fun’. Dat was dus niet hoe ik ‘ houden van’ zag.

In de spirituele wereld zeggen ze weleens: ‘ Ik hou van alles en iedereen!’, maar dat is ook zeer betrekkelijk, wat dat houden van is. Ik zou niet zomaar met iemand mijn verbinding aangaan, voor iemand zorgen in ziekte en verdriet, met iemand mijn lichaam delen, met iemand mijn aardse leven willen delen, daar is iets heel anders voor nodig dan dat wat je voor de hele wereld voelt. Ik snap ze wel, maar het is niet wat bedoeld word met ‘ voor iemand gaan’.

Vaderlijke zielen-liefde
Houden van, komt het dichtste in de buurt hoe mijn vader mij behandelde. Hij was ‘ zo gek’ (zei hij zelf) dat hij alles voor me deed. Hij kwam me midden in de nacht ophalen van stations waar de trein niet meer reed. Hij pakte het vliegtuig naar Suriname, als verassing, om mij te zien. Hij deed mijn hele administratie, hij kwam altijd klussen om bij me te zijn, en iedereen zag het: Mijn vaders ogen begonnen licht te geven en te stralen als ik binnenkwam. Alsof ie mijn hele leven verliefd op me was. Hij glunderde helemaal, ook al zaten we samen tv te kijken. Hij stuurde mijn emails naar zijn hele klantenbestand, en alles wat hij deed in zijn leven wilde hij met me delen. We hadden bizarre botsingen waarbij we soms een maand geen contact met elkaar opnamen, en dan zaten we beide mokkend en boos te klagen over elkaar bij andere mensen. Maar het was altijd dat hij me belde of meestal stond hij met bloemen voor de deur: ‘ Ja sorry Leda voor wat ik heb gezegd, ik heb er echt veel over na gedacht en gesproken en over geschreven en we moeten gewoon maar weer eens wat leuks doen’. En dan zei ik: ‘ Ja papa, ik heb ook nagedacht, kom we gaan naar het cafe. ‘ En dan namen we een drankje, gingen we het uitpraten en een uur later was alles weer koek en ei. Hoe boos we ook waren op elkaar, we gebruikten de tijd alleen om na te denken en te ontwikkelen en de ruzie te gebruiken om verder te komen. Maar wel altijd met het oogpunt om ‘ dichter bij elkaar’ te komen. En de laatste twee jaar voor zijn dood, waren we helemaal ‘ uit getherapiet’, en ging onze relatie van een leien dakje. Omdat we echt zielsveel- van elkaar hielden.

Liefde en haat gaan hand-in-hand
Houden van, levert dus naar mijn mening, botsingen op, die je met niemand anders zo kan ervaren als met iemand die echt zielsveel voor je betekent. Je word boos, heel pissig, bang, angstig, omdat die persoon intens veel voor je betekent. Ik geloof ook dat zoals in de film ‘ Komt een vrouw bij de dokter’, dat als je vrouw/vriendin ziek is, dat je dan ‘ helemaal de weg kwijt kan zijn’. Ik heb zelf ervaren hoe het is van iemand te houden, die ziek word. Zelfs alleen al de eerste griep van mijn vader dat ik hem een paar dagen op de bank zag liggen, zorgden er al voor dat ik helemaal ontredderd was. Ik weet ook niet hoe anderen dit doen, maar bij mij stond de wereld op zijn grondvesten te schudden. Alles ligt zo overhoop, dat ik begrijp dat de hoofdrolspeler vreemdging om zijn depressie te ‘ vergeten’, omdat zijn vrouw lag dood te gaan. Als je zo intens van iemand houd, die ziek is, kan je willen wegrennen, het niet willen voelen. Toen mijn vader in het ziekenhuis lag, kon ik de eerste week geen telefoon meer opnemen en niet meer e-mailen. Alles deed ik uit, alsof ik niets meer kon horen. Iemand zien lijden, pijn zien hebben en daarvan houden, is 1 van de ergste pijnen.

Houden van iemand die ‘ziek’ is- De moeilijkste test!
Ik begrijp dus hoe moeilijk houden van is, als 1 van de partners niet vitaal is. En je wilt zo graag helpen, maar je kan niets betekenen.
Jawel, er is 1 ding wat je kan betekenen als je voor diegene wilt gaan: Liefde geven. Zeg dat je van haar houd, zeg dat je er bent als er iets is. Zeg dat ook al is ze moe, of is ze verdrietig, je gewoon een arm om haar heen doet en er bent. Je hoeft niets te zeggen, je hoeft niets te doen. Gewoon een arm om haar heen en iemand vasthouden.
Probeer niet weg te rennen, je hoeft ook geen redder te worden.
Maar blijf in je hart, en niet je angst. Met een knuffel, en je hart kan iemand echt helen en beter worden. Genezen. Als je wegloopt en wegrent, en iemand afwijst maak je eigenlijk alles nog erger, want iemand met een gebroken hart geneest niet. Iemand waarbij je liefde kan geven, en laat stralen, geneest 10 keer harder. Ik heb ervaringen dat ik zelf ziek was, en ik liefde kreeg en zelfs in enkele weken helemaal beter werd. En ik heb ervaren hoe iemand mij verliet terwijl ik helemaal open stond in liefde, en dat alles dichtging (kleppen in je hart) en alles in 1 keer: Bijnieruitputting, hartklachten, er tien jaar ouder uit zien, verdriet. Liefde en je openstellen kan je daadwerkelijk maken en breken. Dus weet goed aan WIE je je openstelt en wanneer!

Voor elkaar gaan

De beginfase van het ontmoeten van iemand, is altijd aftasten. Maar het schijnt dat we al binnen 5 minuten weten hoe de vork in de steel zit. (Wat we voelen)
We weten nooit hoe het gaat aflopen. Voor controlfreaks is het funest: Liefde IS niet te controleren!
Je kan wel met elkaar bespreken wat je aan ervaringen al hebt meegemaakt , wat je angsten zijn en hoe je nu in het ‘ daten’ staat, wat je verlangt…
Ik bespreek bijvoorbeeld al gauw wat mijn grootste angsten zijn geworden. Bijvoorbeeld ‘ verlaten’, ‘ vreemdgaan, ‘ andere vrouwen in het spel’. En mijn wensen: Ik heb besloten dat ik graag een toekomst wil opbouwen met 1 iemand die voor mij kiest en aan doelen kan werken, mijn ontwikkeling, mijn hart, ik wil me graag gaan verbinden met 1 man.
Ik voelde al heel lang dat ik ben ‘ uitgespeeld’. En zoals de band met mijn vader dat we altijd voor elkaar gaan en kiezen, hoe erg de ruzies soms opliepen,dat je de tijd gebruikt om jezelf te ontwikkelen en na te denken, en samen weer een gesprek hebt over de ‘ na-denk tijd’, en dat je er altijd weer samen uitkomt. Met de simpele reden: Je kiest voor elkaar, en dan kom je er ALTIJD uit!

Wij luisterden niet naar vrienden, en wat iedereen zei. We deelden wel informatie en standpunten, maar als je hart bij iemand wilt zijn… gek genoeg kom je er dan altijd wel uit.
En ook gek genoeg, was het eigenlijk na een kort gesprek altijd koek en ei en werd het alleen maar beter en beter, de relatie.

Voor mij is ‘voor elkaar kiezen,’ een gevoel dat wat er ook gebeurd, ik me niet gek laat maken. Niet door meningen van vrienden, of de maatschappij. Niet door mijn eigen ego en angsten. Ik voel soms haat en jaloezie, en angst. (Dit is wat alleen een geliefde waarvan je houd kan losmaken- Soms gaan haat en liefde echt hand in hand!)
Soms kan je echt iemand haten voor je gevoel, en alles willen blokkeren.
Als je dan tijd neemt voor jezelf, en die NIET gebruikt om anderen te versieren/vreemd te gaan/seks te hebben met anderen, of haat verspreiden, maar IN jezelf investeert waarom alles zo intens voelt. Waarom ben je boos, verdrietig en afgewezen? Ik investeer dan de tijd dat ik boos ben, om mezelf helemaal tot rust te brengen. Ik ga wandelen, fietsen, mediteren, met vrienden praten. Maar wel met de gedachte dat ik ergens mijzelf wil ontdoen van ego, en dat ik anders moet nadenken over dingen, en dat ik met diegene eruit wil komen. Omdat je hart bij iemand wil zijn.

Ik zie soms relaties waarbij mensen ‘ expres’ elkaar iets aandoen. Expres de telefoon niet opnemen, iemand laten bellen, geen mails beantwoorden. Ik snap niet, dat je iemand in zijn gevoel in de kou kan laten zitten. Ik weet wel wat het gevoel is, dat alles ‘ teveel’ is, door een depressie of doordat je echt ENORM bent gekwetst, dat je even niet kan antwoorden. Maar expres iemand laten zitten of ‘ terugpakken’, expres daten met andere mensen, anderen gaan versieren onwille dat dat iemand pijn doet, snap ik niet van mensen. Ik ga daarvan uit, dat dat geen ‘ liefde is’. Of dat ze zichzelf nog niet ‘ met liefde kunnen behandelen’, of zelf ooit zo door hun ouders zijn behandeld en dit gedrag herhalen met jou…

Bij teleurstellingen en verdriet

Bij het leven horen depressies, verdriet, ziektes en verlies. Ook al ken je elkaar net en word je verliefd of na tien jaar, er is altijd een moment waarop het gaat komen, en dan LEER je elkaar echt kennen. Zoals de relatie met de amerikaan, die altijd goed was, tot ik 1 teleurstelling meemaakte en hij meteen weg was en nooit meer wat van gehoord. Ik had het liever meteen geweten hoe hij in elkaar steekte bij verdriet. Bij een andere relatie, hadden we meteen verdriet en ellende, teleurstellingen, en haalden we voor mijn gevoel toch nog in die nare situaties het beste in elkaar omhoog zodat we weerbaar werden voor dat wat we meemaakte. Ook maakte we feitelijk dezelfde dingen mee, en hielpen we elkaar met gesprekken en knuffels en dingen voor elkaar regelen, ook al hebben we dus niet een periode meegemaakt van daten en leuke dingen doen, maar meteen werden we met de grootste problemen geconfronteerd. De grootste beerputten van ons verleden. Beter weet je meteen dan maar hoe iemand omgaat met problemen en met verdriet. Ik denk dat bij elkaar blijven , te luisteren naar elkaar, te blijven praten, te blijven zeggen dat je iemand graag ziet, dat je blijft kiezen voor diegene, dat dat heel veel wonden heelt en dat je je dan door heel veel heen kan slaan.
Maar loop niet weg voor diegene en laat diegene ‘ zitten’ met haar/zijn gevoel of het gevoel geven dat diegene niet goed genoeg is… (door ziekte, door dit en dat) dus afwijzen in het gevoel en bijvoorbeeld met een andere vrouw/man gaan is niet ‘ voor iemand gaan’, of je ‘ openstellen’.

Als je echt voor iemand ‘ kiest’, is dat met diegene zijn depressie, verslavingen, angsten en trauma’s. En ga ervan uit dat door te ‘kiezen’ met je hart, je de ander en jijzelf al voor 80% heelt van alles wat er is.

Het dapperste en het engste is voor 1 iemand te kiezen en te gaan, die werkelijk van jou houd. Het is heel makkelijk om je niet te willen binden, of om te kiezen voor iemand die jou afwijst. Het engste is om voor iemand te gaan die werkelijk ziet wie JIJ bent… Met alles wat dat omvat.

Zoals ik dit NU ervaar, betekent ‘KIEZEN’ voor elkaar het volgende:

Het ‘ kiezen’ is voor: (En dit zijn vormen van woorden, maar gevoel is bijna niet uit te drukken in woorden. Dit zijn omschrijvingen, bij iets wat ik probeer te verwoorden wat je gevoel zegt… )

– Ik ga MET JOU mijn spirituele ontwikkeling nu in (je soulmate spiegelt ALLES wat je moet weten , horen, meemaken en voelen)
– Ik KIES voor jou, en plaats je in mijn hart en we komen er altijd wel uit, hoe erg de ruzies gaan worden en WAT het leven ons ook gaat brengen aan obstakels die we moeten overwinnen. Ik wil die MET jou overwinnen en onze liefde
– Ik wil met jouw lichaam samensmelten en intimiteit aangaan. Ik eer jouw lichaam als een tempel en dat van mij. En niemand anders
– Ik accepteer alles wat er nu is, speelt en op welk punt je nu bent op jouw weg. Dat is wat jij nu op dit moment nodig hebt, en wat ik nodig heb om van te leren. Ik geloof in jou, dat jij, als jij werkelijk liefde voelt voor mij, doet wat het beste voor jou en ‘ons’ is
– Ik zal altijd terugkomen, wat er ook gebeurd
– Ik verbind mijn ziel met die van jou. Ik zie jou.
– Ik heb mijn eigen pad en hou mijn eigen licht vast, maar ik wil graag dat mijn pad loopt naast die van jou, zodat ik je altijd kan zien wandelen.
– Ik kies ervoor om te laten zien wie ik ben, hoe eng dat ook is, en hoe onverwachts het zelfs kan zijn voor mijzelf , wat er aan ongeziene delen uit MIJ kunnen komen. Jij bent diegene die ze mag ontmoeten en zien
– Ik wil jou veiligheid laten voelen en geborgenheid. Jij mag bij mij ‘ zijn’.
– Ik zal je altijd helpen, als IK dat kan en daartoe op dat moment in staat ben
– Ik zal tijd gebruiken als we afstand hebben om aan mijzelf te werken, om op mijn pad te blijven, maar met het uitzicht en de hoop dat jij en ik daarna weer verder kunnen wandelen
– Ik zal met je delen, dat wat ik op dat moment kan
– Ik zal je niet afwijzen, maar je altijd het gevoel proberen te geven hoe graag ik jou zie en hoe bijzonder jij bent.
– Ook al geef ik je geen ring, ook al ‘ trouwen’ we niet, ook al zouden we geen kinderen hebben, ook al zouden we apart wonen, ook al zie ik je een maand niet, ook al hebben we ruzie… Ik ben bij je in vrijheid, en dat is sterker en zuiverder dan enige andere verbinding.
– Ik begrijp dat jij ook zoveel van mij houd, dat als ik je AFwijs, kwets en pijn doe, dat dit je hele wezen raakt.
– Ik weet dat als jij mijn soulmate bent, dat alles wat wij samen moeten meemaken, een onderdeel is van een helings-proces waar we samen voor hebben gekozen. Ik begrijp jouw pijnen, je angsten en je verleden. Ik heel jou met de liefde die ik in mij draag voor jou. En ik trek lering uit alles wat wij samen meemaken. En ik erken jou als mijn spiegel. Ik zal steeds in liefde terugkomen.
– Weet dat door jouw liefde het ergste in mijn wezen omhoog kan komen. Ik weet dit, en zal alles wat onze relatie omhoog brengt bewust voelen en zien, en hiermee aan de slag, omdat ik weet dat een relatie ook een spirituele ontwikkeling is
– Ik durf samen met jou op aarde iets te gaan neerzetten
– Ik hoef niet eens ‘ na te denken’ over ontrouw, omdat ik mijzelf en onze verbinding ZIE en EER, en onze lichamen, is er voor mij geen andere weg dan trouw zijn. En dit is geen vraag, en kost mij geen moeite als ik mij echt daadwerkelijk openstel
– Waar je ook bent op aarde, onze band is onzichtbaar. En zo sterk, dat ik altijd bij je ben. En daarom ben ik je ook trouw, omdat jij alles voelt van mij, en ik van jou (kiezen is verbinden!) en ik draag verantwoordelijkheid voor die energie-velden. En ben mijzelf trouw, en dus ook jou.
– Want hoe ik JOU behandel, behandel ik mijzelf. Hoe meer ik JOU kan liefhebben , hoe meer ik van mijzelf kan houden. Hoe meer ik mezelf leer kennen, hoe meer ik jou leer kennen. Hoe meer ik mezelf ga liefhebben, hoe meer ik jou kan liefhebben. Hoe beter het met mij gaat en als ik goed voor mijzelf zorg, kan ik ook goed voor jou zorgen.

Voor elkaar gaan is niet zomaar een besluit. Het is ‘ alles of niets’. Het is in je diepste wezen ‘ ja ‘ zeggen tegen de ander en jezelf.
Dat is een gevoel, je gaat het in de tijd merken dat je elke keer terug wilt bij iemand. Dat je blijft afvragen waar diegene is. Dat je niet kan vergeten hoe iemand zijn hand voelt, of hoe iemand zijn parfum ruikt. Dat je, hoe boos je ook was, eigenlijk je nog erger voelt als je helemaal niet bij diegene kan zijn. Dat je merkt hoe iemand je spiegelt, en je pad mee kan bewandelen, hoe fijn het is om met de persoon dingen te delen, en dat je merkt hoe bijzonder de band is.

Velen vinden nooit iemand in hun leven waarvoor ze daadwerkelijk kiezen, en het wederzijds is. Dus weet hoe bijzonder het is, als jullie voor elkaar gaan kiezen.

Liefde.

Door: Leda Langedijk
Geschreven op 4 maart 2014

Leda is journaliste, schrijfster, coach, soul-styliste en life-designer