ADD en hyperfocus, verslavingen en depressie

ADD en verslavingen/depressie

Veel ADD’ers hebben een verslaving. Een vaak tijdelijke obsessie. Van het ene op het andere moment kan dit overgaan tot een nieuwe obsessie, en is de oude ook gemakkelijk vergeten. In mijn opinie komt dit omdat de ADD’er een hyperfocus heeft. Dus vanuit de geboorte hebben ze meegekregen in hun hersenen een ‘ Hyperfocus’. Dat wil zeggen: Ze kunnen zich uitermate goed concentreren op 1 ding. Helemaal, volledig met al hun energie en passie opgaan in een hobby, een relatie, een film of muziekstuk of een nieuwe baan. Wanneer de hyperfocus is ‘ aangegaan’, is de hele wereld omgeven door de tijdelijke obsessie. Wanneer de ADD’er volledig in de liefde opgaat, ‘ vergeten’  ze ineens het huishouden en de administratie. Maar ook de vrienden en de baan en de familie. Tot de hyperfocus ineens ‘ uitgaat’, en ze zien dat ze de hele wereld even waren vergeten, en terugkeren in de chaos die ze hebben achtergelaten. De hele wereld verschuift even, en ze worden onrustig en onzeker en boos op zichzelf dat ze van de rest  een bende hebben gemaakt.

Tijdens het kijken van een hyperfocus film of luisteren van een muziekstuk, zitten ze met al hun aandacht hierbij en genieten ze intens. Intenser dan iemand zonder ADD. Vaak horen ze niet eens meer wat mensen om hen heen zeggen of doen.

Ze kunnen ook bij een vergadering of bij bijeenkomsten waar gesproken word en ze moeten opletten, ongeveer 1,5 uur volgen. Daarna is de hyperfocus overwerkt en moeten ze wat anders doen. Als ze merken dat het is gaan liggen, kunnen ze terug naar de hyperfocus.

Ik geef al twintig jaar coaching aan mensen en partners, of kinderen met ADD. Je bent welkom met je kind of met je partner of alleen. Een aantal coachings kunnen je op weg helpen. Klik op ‘contact us’, als je contact met me wilt voor een afspraak. Je bent Welkom.