Wat als jij of je partner ADD heeft?

ADD als kracht inzetten

ADD staat voor ‘Attention decifit disorder’, En is eigenlijk adhd maar dan zonder de H van Hyper. Het zijn geen mensen die rondrennen of staan te tollen van de energie of zich absoluut niet kunnen concentreren zoals bij ADHD.

Leda behandeld al vijftien jaar add-ers zelf, maar ook partners met een add-er als partner begeleiden, en ze begeleidt kinderen met ADD en de ouders. Boek nu jouw coaching via de contact button. Je/jullie zijn welkom! Ze heeft zelf ADD en haar ouders ook, waar ze boeken over schreven als eerste in Europa al in de jaren zeventig en tachtig. Kortom, ze is sterk ervaren in het helpen en bijstaan van ADDérs en hun in hun KRACHT te plaatsen.

Er is een tekort en net wat andere hersenstoffen/verbindingen wat ontstaan is bij de zwangerschap of geboorte. (zuurstoftekort bijvoorbeeld) Ze hebben daarnaast een hyperfocus in de hersenen. ADD-ers kunnen zich daarom juist totaal verliezen in muziek of televisie kijken, een boek lezen of het observeren van een Situatie. Andere momenten, gebeurtenissen, de liefde, of een nieuwe baan en andere projecten. Maar haken vaak na een aantal maanden weer af, omdat er geen uitdaging in zit. Dit komt ook omdat ze vaak over intelligent zijn, en ze willen leren en ontwikkelen. Na een paar maanden hebben ze alles er al uit kunnen halen wat er in zit, hebben ze de boel al helemaal ge-analyseerd en kunnen ze er niets meer mee. Als je nou weet dat je ADD het, kan je daarom een partner zoeken die de juiste spanningsvelden geeft, die bij je passen (op een gezonde manier). Of een baan zoeken met de juiste stabiliteit en uitdaging, zonder dat je na drie maanden er de brui aan geeft omdat elke uitdaging er uit is. Kenmerkend is ook dat de ADD-er vele schommelingen kent in emoties. Dit, omdat ze alles kunnen aantrekken en overzien. Ze krijgen zoveel informatie binnen, met hun zintuigen, ogen, hersenen, intuïtie en zesde zintuig, dat de registratie van al deze dingen veel energie kost. Ze zijn makkelijk ineens erg moe, of moeten zich terugtrekken om alles te laten zinken. Ze concentreren zich vaak maar op 1 aspect in hun leven, waar ze met de hyperfocus zich op concentreren, en andere dingen verslonzen dan. Op het werk zijn ze vaak overvoerd, en laten ze steken vallen. Ze kunnen zich een uur enorm goed concentreren, maar dan vergeten ze dingen. Ze krijgen regelmatig te horen afwezig te zijn, of vergeten zaken. In gesprekken met mensen of bij lezingen, kunnen ze tijdelijk erbij zijn, maar daarna gaan ze bv. poppetjes tekenen, of merken ze dat ze kriegelig worden omdat ze niet langer erbij kunnen zijn. Algemeen kenmerkend is dat de ADD-er zich probeert voor te doen als een sterk persoon die alles aankan, om de eigenschap te verbloemen. Ze kunnen slecht grenzen aangeven. Pas op latere leeftijd komt pas uit dat ze het niet allemaal aankunnen zoals gewone mensen, en dat ze teveel hooi op hun vork hebben genomen. Ze zijn gevoelig en trekken zich van alles aan, en zijn dan heel rustig en bedachtzaam en dan weer enorm onrustig en willen uitdaging of spanning opzoeken (adrenaline kicks)

De volgende tekst is geschreven op basis van eigen praktijk-ervaring

ADD is niet iets ‘engs’, maar juist een hele mooie en bijzondere eigenschap. Als je met een ADD-er een relatie hebt, kan je ervan op aan dat je enorm verzorgd word, in jou word ingeleefd, dat hij/zij met hart en ziel zich aan je geeft. ADD ers hebben enorm veel talenten en kwaliteiten, het is nooit saai. Het zijn vaak mensen met uitmuntende carrière, smaak, ze kunnen enorm creatief zijn, passievol en vurige seks. Ze zijn intuitief, hooggevoelig en vaak ook intuitief begaafd en dragen veel verantwoordelijkheid naar andere leefvormen (door het invoelend karakter). Ze hebben sterke normen en waarden, en willen hier ook voor opkomen. Vooral houden ze niet van ruzie, schelden en hebben groot respect voor moeder natuur, dieren en mensen. (Alles het liefste harmonisch zijn.)  Politiek en maatschappelijk gezien willen ze ook orde en respect onderling, en vaak zetten ze zich in of maken zich druk om de normen en waarden ook binnen de maatschappij. Ze kunnen erg emotioneel raken als mensen elkaar niet goed behandelen, of als hun partner de kantjes ervan af loopt. Ze houden van terugtrekken in de rust, maar ook van avontuur. Die ze graag met jou willen aangaan, ze zijn vaak erg trouw en loyaal. 1 op de 5 mensen heeft ADD en vaak ook hooggevoeligheid. Het is wel handig als je als partner je verdiept in je ADD partner, zodat je meer weet hoe ze vanbinnen zich voelt. Ik raad niemand aan om enige medicatie hiervoor te slikken (zeker geen ritalin, wat artsen je allemaal willen aansmeren!) Ze willen dat je je ‘rustig’ houd, terwijl de gave van de ADDér juist haar paranormale gaven en intuitie en creativiteit en sterke gevoel is!

Wat typeert volwassenen met ADD?

 • Het zijn vaak rustige mensen die soms wat mysterieus en dromerig overkomen
 • een hoofd vol gedachten
 • overgevoelig voor uitwendige prikkels
 • Ze houden van solide basis: Liefste geen verandering in de basis (huis-partner-vrienden). Verandering in die pijlers zijn zeer chaotisch en kunnen ze helemaal van slag zijn.
 • En toch ondanks moeite met veranderingen, heel veel uitdagingen willen (spanning, sensatie,prikkels) veelal in de vorm van drugs/alcohol/seks/reizen/de omgeving prikkelen (de bekende rebelsheid)- Wat weer kan omslaan in terugtrekken, monnik zijn voor jaren, helemaal stoppen met drugs en alcohol. Het is eigenlijk alles of niets bij de Add-er. Van sensaties naar een kloosterleven, van rebelsheid naar stilte, van losbandigheid naar een vaste relatie (die ook nooit meer weg gaat).
 • snel afgeleid
 • trekken zich regelmatig terug om opgedane ervaringen te verwerken
 • door vertraagde informatieverwerking hebben zij moeite met snel en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen.(*)
 • voelen zich in een groep vaak niet op hun plek doordat er te veel prikkels binnenkomen
 • hebben een slecht korte termijn geheugen en zijn hierdoor vergeetachtig en chaotisch
 • hebben slecht overzicht in tijd en moeite met prioriteiten stellen
 • hebben meer behoefte aan slaap
 • zijn heel precies en grondig zijn in denken en handelen, dit kan leiden tot breedsprakigheid en wat statisch of dwangmatig gedrag
 • hebben moeite met het uiten van gevoelens
 • Zijn onzeker, mensen met ADD hebben zich vaak vanaf hun kinderjaren al anders gevoeld. De onzekerheid/gevoeligheid kan prima gecamoufleerd zijn met stoerdoenerij (en demping via bv. drugs en alcohol), en pas na je dertigste ‘ eruit komen’  via een burnout.

(*)Dit moet niet verward worden met autisme, omdat ze in tegenstelling tot mensen met autisme achteraf vaak prima verbanden kunnen leggen.

Diagnose
Hoewel ADD specifieke kenmerken heeft waardoor het niet moeilijk zou moeten zijn om het te kunnen opsporen blijkt dit in de praktijk nog niet altijd even makkelijk te zijn.

Een eigenschap die iemand met ADD met zich mee kan dragen is een denkwereld die sterk naar binnen toe is gericht. Ze kunnen zich op onderwerpen die hun aanspreken of prikkelen enorm focussen en lijken daarbij het contact met hun omgeving te verliezen (hyperfocus). Deze toestand biedt hun tijdelijk wat extra adrenaline waardoor er meer rust in hun hoofd ontstaat.
Een goed voorbeeld is het feit dat de spanning tijdens een anamnesegesprek er voor zorgt dat het lichaam meer adrenaline produceert. Hierdoor kan iemand met ADD  tijdens dit onderzoek adequaat reageren en de lijn van het gesprek goed vasthouden zonder uit te wijden. Hierdoor kan al makkelijk een verkeerd beeld ontstaan dat er van concentratiestoornis en aandachtstekort geen sprake kan zijn.

Een ander kenmerk waardoor ADD nauwelijks zichtbaar wordt is de levensstijl van de cliënt. Door creativiteit en een groot vermogen van het vinden van oplossingen is  deze door de jaren heen zelf patronen gaan ontwikkelen om zijn leven beter te kunnen inrichten en heeft zich routines eigen gemaakt met een sterk externe structuur. Daarbij kan een relatie of andere sociale factoren van invloed zijn.
Opvallend genoeg is dat de problemen ook pas ontstaan na het verlies of het verbreken van een relatie.

Het gebeurt regelmatig dat iemand zich voor het eerst meldt bij de hulpverlening en al in het bezit is van een uitgebreid pakket aan testresultaten waar vaak ook al een conclusie aan is verbonden. Er zijn namelijk op het internet diverse testen aanwezig die ADD als een mogelijke oorzaak zien in relatie met de klachten.
Hoewel deze testen van goede kwaliteit zijn en ontwikkeld door professionals is alleen al het feit dat de informatie door middel van internet verkregen is voor diverse hulpverleners al een reden om aan deze informatie niet veel waarde te hechten. Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt nog vaak gebruik gemaakt van oude protocollen die ooit ontwikkeld waren voor onderzoek op ADHD bij kinderen en jong volwassenen. In het verleden ging men er namelijk vaak vanuit dat iemand met ADHD op een volwassen leeftijd over de problematiek heen zou groeien.
Ook is er vaak sprake van co-morbiditeit waardoor ADD niet snel wordt herkend.

Nadelen van ADD & Relaties
Om te beginnen met de negatieve effecten van ADD & Relaties moet men begrijpen dat personen met ADD moeite hebben met uitstellen van wat nu urgent lijkt. Aantekeningen, ‘things to do’ lijstjes en andere fysieke herinneringshulpmiddelen kunnen effectief zijn, maar het blijft een uitdaging om vooruit te denken.
Voor een niet-ADD partner, zijn er emotionele implicaties aan het ‘nu’ en ‘niet nu’ denken. Wanneer een ADD opgeslokt wordt door bijvoorbeeld een baan, hobby’s of computer, kan de partner zich alleen voelen staan. Wegens de moeite om zich niet met interesses bezig te houden die de onmiddellijke aandacht hebben, kunnen partners vaak in het ‘niet nu’ segment van de beschikbare tijd ondergebracht worden.

Voordelen van ADD & Relaties:
Positief is dat door mensen met ADD vaak flink wordt geïnvesteerd in wat momenteel hun ‘nu’ is; datgene waardoor ze gegrepen zijn. Wanneer zij een project of een idee krijgen doen zij maximale, met hoge energie en enthousiasme (soms ‘hyper-focusing’ genoemd). Hierdoor kunnen zij goede partners zijn, die intens leven en enthousiasmerend kunnen zijn. Velen die verlieft worden op een ADD-er vallen op hem of haar juist vanwege deze energieke houding, gevoel voor humor, en hoge intelligentie.

Leda is al vijftien jaar add coach. Ze was de eerste in Europa zelfs!

Ze behandeld al vijftien jaar add-ers zelf, maar ook partners met een add-er als partner begeleiden, en ze begeleidt kinderen met ADD en de ouders. Boek nu jouw coaching via de contact button. Je/jullie bent welkom!

Neem contact op!

Bron: Leda (add coach)

 

 

Bron 2 * http://allesoveradd.blogspot.nl/2007/10/add-relaties.html

Bron 3: Levente.nl en Sadd.nl

Test ADD met 100 vragen: http://www.lilith.demon.nl/div/ad-test.html

10 Comments on Wat als jij of je partner ADD heeft?

 1. Interessant artikel! maar waar staat add eigenlijk voor?

 2. Het betekent Attention defecit disorder. Eigenlijk Adhd maar dan zonder de H van Hyper. ADD ers hebben juist een enorme focus bij bijvoorbeeld muziek luisteren, waar ze helemaal in op gaan. Of een film kijken, daar kunnen ze ook helemaal ‘in’gesleept zijn. Ook kunnen ze totaal opgaan in een relatie en liefde. Ze kunnen juist hun hele ziel en zaligheid in een situatie geven. Ze willen veel avontuur en uitdaging, maar juist ook terugtrekken en kunnen weken zichzelf opsluiten in huis. Beter zou zijn zich dagelijks alleen terug te trekken na een dag vol avontuur en uitdaging, dat zou balans in de zaak brengen. Vaak zijn ze geniegd tot het mystieke en intuitieve en paranormale zaken, en vooral liefde. Ze zijn erg snel gekwetst omdat ze zo gevoelig zijn, en gaan amper relaties aan. Maar als ze ervoor gaan, met hart en ziel, en het loopt mis zijn ze helemaal van de kaart en kan dat jaren duren voordat ze erover heen zijn.

  Meer info: ADD wil zeggen: Een gat tussen het vermogen en het uiteindelijk presteren, tussen waar je toe in staat bent en wat je uiteindelijk bereikt. Mensen met ADD hebben kort gezegd last van een concentratiestoornis. Dat wil zeggen dat je last hebt van veel gedachten. Je bent snel afgeleid en chaotisch. Dit brengt enorm veel creativiteit en veelzijdigheid met zich mee maar je bent ook met van alles tegelijk bezig. Belangrijke dingen worden pas op het allerlaatste moment gedaan, veel dingen komen niet af en je komt vaak te laat. ADDers hebben alle dagen het gevoel dat zij zich moeilijk tot een taak kunnen zetten, je stelt veel dingen uit tot de volgende dag en je bent een beetje dromerig en inactief. ADD wordt meestal onbewust verborgen gehouden door de ADDer zelf

 3. hi lieve leda, dank je wel voor deze informatie en tips. ik heb geen diagnose ADD maar ik herken wel een hele hoop van het profiel. Er is ook wel gezegd dat ik HSP ben, maar goed… het maakt me niet zo uit wat de medische term is maar de onderdelen wat ik herken ben ik wel nu al 1,5 jaar mee bezig. voorheen vond ik dat ik het niet had en dat ik me ‘zoals alle anderen’ zou moeten gedragen en dat moest kunnen opbrengen. En dat ging niet. Ik heb mijn eigen gebruiksaanwijzing en ben bezig met het aanpassen van mijn gedrag/gewoontes zodat ik duurzamer met mezelf kan omgaan. De tips die ik nog niet wist, zoals de reform-dingen, zal ik terharte nemen. Ik heb wel een vitamine B12 prik gehad bij de huisarts (2 eigenlijk, 1 vervolg) zodat mijn nivo weer ok is voor de komende 3 jaar. Deze was ver onder de maat.
  naja. ik spreek je snel weer op facebook of in het echie….

  knuffel,
  Jaap

  ps. je logo staat er mooi op!

 4. wat een geweldig artikel….dit is nu echt iets wat ik zocht…en dit ben ik helemaal….nu kan ik het aan mijn omgeving laten lezen….dan snappen ze eindelijk wat het precies inhoudt!!!

  mijn zoontje heeft het ook….hij is nu twaalf en wil hem nu al veel dingen hierover leren en hoe er mee om te gaan…ik ben zelf altijd op ontdekkingstocht gegaan en dat viel niet altijd mee…maar nu ik weet wat ik heb en wie ik ben is het iets makkelijker….wat ik me af vraag is dit ook op een andere manier te behandelen dan medicijnen…want ben daar zoals u ook erg op tegen…..ik hoor het graag…..en heeft u toevallig een email adres want ik heb ook nog een persoonlijke vraag…..

  alvast bedankt..groetjes inge

 5. ja natuurlijk zijn er andere manieren om dit te behandelen dan met medicijnen. Er zijn zoals gezegd gevaren aan medicatie, ook op langere termijn. Voor meer info klik hierop: concentratieproblemen

 6. Pfff jeetje..
  ehm tja ,ik ben 33 weet nu net 4 dagen dat ik ADD heb
  Vind het erg lastig en word er nog drukker van in mn hoofd
  Ik ben de laatste dagen hard bezig om te bewijzen dat ik het niet heb ,maar al die feiten kan dr niet tegenop
  Ben boos, verdrietig van alles door elkaar mn tornado is actief
  Maar kom er bijna niet onderuit of ik moet tegen mezelf gaan liegen.
  Het verhaal hier boven poeeh … dat slaat er hard in …bijna alles is zo herkenbaar dat ik ervan kots
  Denk toch dat ik moet ophouden het te onderkennen en gaan erkennen
  en mijn psycholoog gelijk geven in haar diagnose maar tis zo verdomd lastig bah !!!!!
  Trouwen heet geen Joop maar goed ik wil anoniem blijven want ben erg bang voor de stempel

 7. Heel interessant artikel. Ik ben partner en moeder van een ADD-er. Als ik dit artikel lees moet ik blij zijn en zeer dankbaar dat ik zowel een partner als een kind heb met ADD. Maar waar is mijn plaats in dit verhaal? Dat ik inmiddels emotioneel en lichamelijk aan de grond zit omdat het zo ontzettend moeilijk is met deze mensen te moeten samenleven wordt in dit artikel wel makkelijk overheen gestapt. Moeder zijn van iemand die ADD heeft is niet zo erg, maar een partner hebben met ADD is een ramp. Een ramp voor mijn relatie, omgeving en uiteindelijk voor mezelf. Ik ben al heel lang mezelf niet meer. Als ik het goed begrijp moet ik degene zijn die hier concessies moet doen ten nadele van zichzelf.

  Ik vind het een goed geschreven verhaal, heel herkenbaar maar een beetje kort door de bocht.

  MVG Nicole

  • Dag Nicole,

   Ik begrijp je frustratie. Echter, veel add-ers hebben al een heel moeilijk leven achter de rug, met onbegrip van familie, school en vrienden, en je werkomgeving. Zij zoeken steun, en willen aan hun partners ook laten lezen dat er veel, zelfs heel veel positieve kanten zijn aan hun eigenschap. Misschien wil jij een stukje bij het commentaar plaatsen over wat jij als zo moeilijk ervaart. Zet een paar punten op een rij, en plaats het hierbeneden.
   Daarnaast, iemand die geen add heeft, zogeheten ‘normaal’ iemand, dus een normale partner bestaat niet. Mensen zonder ADD kunnen je slaan, schelden, vreemdgaan, verslaafd zijn aan de drugs, de kinderen niet opvoeden. In iedereen schuilt negatieve en positieve kanten. Echter de add’er heeft bepaalde eigenschappen die kenmerkend zijn.

 8. Wat een fijn artikel, met vele herkenbare punten. Mijn partner heeft ADD. Aangezien ik ook erg gevoelig ben (HSP) lopen door onbegrip emoties soms erg hoog op. Je artikel helpt mij het e.e.a te begrijpen. Dank daarvoor.

Leave a comment