25 Tips om Overprikkeling te Voorkomen!

25 Tips om Overprikkeling te Voorkomen!

Wat doe jij als je overprikkeld bent en wat overprikkelt jou? Hoe kun je je leven zo inrichten dat je je energielevel kunt reguleren? Hoeveel tijd maak jij vrij om te ontladen op een dag, in een week? In hoeverre houd jij rekening met jezelf waardoor je jezelf ook de tijd geeft om het een en ander te verwerken?

Doe je dat wel eens als je echt niet meer kan of doe je je dit preventief zodat je het niet zover hoeft te laten komen, dat je elke keer bij moet komen met alle gevolgen van dien?

Hoe kan jij momenten creëren in je leven om alle invloeden van buitenaf van je af te laten glijden om jezelf goed te kunnen blijven voelen, zodat je ook niet ‘in je hoofd schiet’?

Het beste is om overprikkeling te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren. Het is erg belangrijk om door de dag heen rust momenten voor jezelf in te bouwen. Zie het als cadeautjes voor jezelf, door je even terug te trekken, heb je de rest van de dag meer energie. Door deze tijd voor jezelf te nemen, ben je op andere momenten ook echt aanwezig en kun je meer genieten waardoor je op de lange termijn ook meer geluksgevoelens zult gaan ervaren.

Daarnaast is het van wezenlijk belang om op bepaalde dagen geen afspraken te plannen, en op de dag zelf te voelen waar je behoefte aan hebt. Het kan best zijn dat je uiteindelijk toch die hele dag van alles gedaan hebt, maar als je het doet omdat je dat echt wilt, geeft het energie. Daarnaast is het belangrijk dat je het van jezelf ook goed vindt als je niets wilt op de die dag. Lukt het niet om een hele dag te reserveren, begin dan met een halve dag of twee uurtjes, bij voorkeur aan het begin van de dag.

25 tips om overprikkeling te voorkomen

 1. Begin vandaag nog aan een social-media-vrije-dag of dagen. Zet je telefoon vaker even uit.
 2. Laat 1 avond in de week de TV uit en ga iets creatiefs doen of spreek met inspirerende mensen af.
 3. Lees een periode geen krant en kijk geen journaal.
 4. Maak tijd vrij om in je eentje een lange wandeling te maken.
 5. Zet de wifi uit als je hem niet gebruikt, doe dat altijd in de nacht.
 6. Knuffel dieren, hiermee maak je hormonen aan die je ontladen, vooral katten kunnen dit goed van nature.
 7. Gebruik een verloren half uurtje eens om je bewust te vervelen, doe eens niets.
 8. Plan tijd in om te mediteren, 2×5 minuten per dag is al genoeg.
 9. Als je in een drukke ruimte bent, zorg dat je je langs de zijlijn bevindt.
 10. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en voldoende nachtrust krijgt, hierdoor kun je overdag meer aan.
 11. Let op dat je geen voeding eet, wat vulling is, of pepmiddelen zoals suiker/koffie als je al overprikkeld bent, kies bewuster.
 12. Zonder je even af, ga even naar buiten als je dat nodig hebt; een paar minuten kan al veel uitmaken.
 13. Ruim op en gooi weg, orde in je omgeving zorgt orde in je hoofd.
 14. Doe het avondprogramma van het energieprogramma.
 15. Ga douchen, maak ook je haren nat, hierbij pik je veel energie op of als dat niet mogelijk is, laat (warm) water stromen over je onderarmen en polsen.
 16. Probeer in huis een plekje te creëren waar je je ongestoord terug kunt trekken. En ga daar op zo’n moment naar toe, totdat je je rustig voelt.
 17. Ga op bed liggen en doe een bodyscan om je lichaam bewust te laten ontspannen.
 18. Ga naar buiten de natuur in en wandel of ren net zo lang tot je je rustig voelt.
 19. Mocht het lukken dan helpt slapen ook. Daarna voel je je een stuk beter. Er zijn echter maar weinig mensen die op zo’n moment in slaap kunnen komen.
 20. In de tuin werken, handen in de aarde.
 21. Boek/tijdschrift lezen op een plaats waar je alleen bent.
 22. Ademhalingsoefeningen/yoga.
 23. Blaas alle energie die je van anderen hebt opgepikt op.
 24. Als je in de mogelijkheid bent, laat je masseren. Dit helpt ook enorm als je allerlei “vage” klachten hebt, waar geen directe oorzaak voor gevonden wordt.
 25. In een warm bad met zeezout zitten/liggen, zorgt er ook voor dat je je energetisch kunt ontladen, ook van elektrosmog.

In het avond gedeelte van het energieprogramma zit een fantastische manier om je energetisch te ontladen wat je gedurende de dag hebt opgepikt. Deze werkt zelfs zo sterk dat je veel beter kunt slapen, want je hoeft dit in de nacht niet meer te verwerken, waardoor je frisser opstaat als de dag weer begint. Hierdoor raakt de spreekwoordelijke emmer niet meer té vol!

 

 

Bron/copyright: Tamara Beekman, vrouwenacademie.

http://vrouwenkrachtacademie.nl/25-tips-om-overprikkeling-te-voorkomen/