Wat zijn factoren voor een duurzame, liefdevolle relatie?

Spread the love

Je bent single. En iedereen krijgt kinderen en gaat trouwen en jij zit daar als ontzettend leuke vrijgezel alleen thuis op de bank. Je gaat eens goed nadenken over je vorige (mislukte) relaties. Je bent nu eenmaal niet meer zo naief als een student van in de twintig die nog moet gaan werken, relaties moet krijgen met problemen en spiegels, de wereld leren kennen. Nee, je hebt dit al ervaren, en nu maak je de ‘ stand van zaken op’. Wat werkte wel en niet? Welke relaties waren fijn en wat niet? Wil je vanaf nu makkelijke, korte affaires, of echt… een duurzame relatie?
Je word ouder, je hebt diverse relaties achter de rug, je hebt levenservaring opgedaan, en je wilt nu de tijd nemen om een duurzame relatie aan te gaan. Duurzaam houd in, een relatie die lang stand gaat houden.
Onthoud dat in een relatie, waarin wederzijds respect en liefde bloeit, er meer nodig is om hem langdurig te laten slagen, dan de ‘ roze wolk’ maanden. Weet ook, dat als je in een relatie zit, en die verbreek je ineens omdat je verliefd word op een ander, wat voor schade dat aan een ander persoon kan geven. Maar ook, de verliefdheid die jij ervaart, kan na enkele weken of maanden helemaal over zijn (of niet wederzijds) en wellicht heb je daarvoor een geschikte duurzame relatie laten lopen en wellicht kapotgemaakt.
Op de wereld bestaan miljoenen hele mooie mannen en vrouwen. Maar er zijn er maar enkele in je leven die ‘ matchen’, en werkelijk energetisch op jouw blauwdruk zijn gemaakt. En die, moet je koesteren. Verliefd worden kan vrij snel gebeuren, het is een proces van hormonen in je lichaam, soms van magie en aantrekkingskracht of lust. Maar een duurzame relatie aangaan, met alle gevolgen van dien, een verbinding uit het hart? Dat is soms maar 1 iemand in je leven, en dus raadzaam om daar eens goed over na te denken. Je kan elke keer wel je verliefdheid achterna rennen, je hormonen of de ‘ rush van sensatie’, – of : Wegrennen voor verbinding wanneer het te dichtbij komt. Gelukkiger word je hier niet van, dan wanneer je waarschijnlijk kiest voor een duurzame verbintenis.


Een duurzame relatie heeft veel kans van slagen bij de volgende factoren:

– Een zelfde achtergrond in de gezinssamenstelling
– Dezelfde normen en waarden (Hoe zouden jullie samen een kind opvoeden? Wat geven jullie dat kind mee? Wat is jullie godsdienst/spirituele insteek?
– Delen jullie veel dezelfde hobbies?
– Is er als basis ook ‘ vriendschap’? Dit is anders dan sexuele minnaars. Dat kan namelijk ook! Er kan sprake zijn van hele goede intieme relatie en vurige passie, en tegelijk ook een maatjes/vriendschap gevoel
– Wie zou jij als 1 van de eerste bellen als je je rot of emotioneel voelt? Is dat die persoon? Dan is dat omdat je die persoon vertrouwt en emotioneel veilig bij voelt.
– Durf je je diepste angsten, emoties uit te spreken tegen die persoon? Wederom veiligheid en vriendschap.

– Maak een lijst van dingen uit vorige relaties die jou heel erg bevielen, en dingen die je nooit meer wilt meemaken en visualiseer een persoon die de mix heeft wat jij uit basis van je verleden ook meeneemt. Je hebt vorige relaties gehad om te leren wat liefde voor jou was, en waar je zelf aan te werken hebt, en wat je wel en niet meeneemt naar een volgende relatie. Stel je hebt een ex, die jou met bepaalde karakter-eigenschappen enorm veel pijn heeft gedaan, zal je bij een nieuwe date meteen een ‘ alarm-bel’ moeten hebben , als je dit herkent. Leer daar van, en stop er dan direct mee. Want je bent geen ezel die tweemaal dezelfde steen wilt voelen. We zijn mensen die evalueren. Voelde jij je heel fijn bij een partner die heel aards was, of heel ‘ basic’ , of juist simpel, of veel van huis was? Voeg dit dan toe aan jouw partner-keuze voor de toekomst.

– Vaak val je op een partner die op jouw vader of moeder lijkt, dit blijkt uit onderzoek een hele goede keuze vaak te zijn, voor een duurzame relatie. Een man die op je vader dus leek, of een vrouw die trekken van je moeder heeft.
– Voor mannen schijnt het vaak makkelijk te zijn, zich af te vragen: ‘ Als ik kinderen zou willen, zou dit een geschikte moeder zijn? Een vrouw met normen en waarden, op wie ik kan rekenen, en die kinderen een goede basis mee geeft?’ Vaak, als een man daar ‘ Ja’ op kan zeggen, dat hij die vrouw zou uitkiezen, schijnt dit ook een duurzame test te zijn waar ze voor slaagt. Zouden jullie juist ruzie krijgen over de opvoeding, of juist veelal het eens zijn over dingen? Ook al wil je helemaal geen kinderen, toch is dit een goede test-vraag.
– Zou je het langer dan een jaar met deze persoon kunnen uithouden, blijft er een zekere spanning? Blijft het spannend elkaar steeds weer te zien? is het een ontwikkelingsproces, blijft het vernieuwend?
– Is deze persoon er ook wanneer jij geen energie hebt, chagrijnig bent, depressief, geen werk of geen geld? Kortom: Ben je goed genoeg al kan je even niks geven of betekenen? Dan is deze persoon namelijk vanuit haar/zijn hart met jou verbonden en houd dus van jou om wie je bent, en kan door alle ‘ onzin ‘, jouw werkelijke IK zien, ook al zie JIJ het zelfs soms niet.
– Heeft deze persoon achteraf gezien, dingen gezien en gezegd, die blijken te kloppen? Kortom: Voelt de persoon jou goed aan, en kun je hierop bouwen door je ervaringen in het verleden met deze persoon?
– Kan jij jezelf zijn? Soms vraag je je af, waarom je op deze persoon enorm boos kan zijn, kan snauwen, afreageren of ‘ niet leuk kan zijn’. Helaas is degene die jij vanbinnen het meest vertrouwt en van houdt, degene waar jij dus het meeste verbonden mee bent, OOK diegene die het moet ontgelden als jij je op iets moet afreageren. Vaak ben je in de buitenwereld, een persoon met meerdere maskers. Je leert om de succesvolle zakenman/vrouw te spelen, de slimme leraar, de Guru, de helper, of de clown. Maar als jij vanbinnen (dat gaat vanzelf) werkelijk bij een persoon ‘ veilig bent’, laat je alle maskers los, en kun je je gedragen zoals je werkelijk bent.
Pas hier mee op, je kan je beter afreageren in het bos of op een boksbal, dan chagrijnig lopen te doen in bijzijn van degene die juist veel van jou houd. Vanbinnen denk je: ‘ Die persoon loopt niet weg, wat ik ook doe’, maar dat is een verkeerde gedachte. Juist als je van iemand houd, doe je best hem/haar liefdevol te benaderen en probeer daarnaast je zelf te zijn door te praten over wat je bezighoud en dwarszit: Je-zelf te zijn. Zonder allerlei toeren uit te moeten halen, om te vechten om liefde te krijgen. Die krijg je van zelf namelijk, als de persoon vanuit haar hart verbindt.

– Als de persoon jou kan aanvoelen, aansporen, recht-trekt, daar waar jij neigt scheef te lopen: De persoon heeft het beste met je voor, zelfs al heb je dat zelf niet met jezelf.
– De persoon blijft bij je terugkomen en er voor je zijn, ook al heb je het soms enorm verprutst. (Kortom: Jullie zijn bestand tegen stormen, elke relatie ondergaat stormen! Er gaan in ieders leven mensen dood, worden ziek, ontslagen, burn-out, depressies: Het hoort allemaal bij ieders leven. Als diegene , jouw partner of aanstaande partner, dit doorheeft en jullie samen er steeds uitkomen door elkaar te helpen, is dit een zeer duurzame relatie!)
– Blijft de persoon soms een mysterie, zijn er dingen die je nog elke keer weer mag ‘ ontdekken’? Vooral bij mannen is het heel belangrijk dat ze een vrouw hebben die nog altijd blijft verassen, een tikje geheimzinnig blijft, waar niet meteen alles aan te ontdekken is. Er moet een soort ‘ fascinatie’ blijven, wat ze blijft prikkelen. Dat kan ook op seksuel gebied zijn, dat elke keer weer ‘ een nieuwe beleving’ blijft, maar ook in de ontwikkeling, in het gedrag. Iets vernieuwends. heeft die persoon dit? Blijft hij/zij je soms weer opnieuw verbazen, zelfs na deze tijd dat je elkaar kent?

– Een persoon heeft geen enkele reden om bij jou te ‘ moeten’ blijven, zelfs kinderen zijn geen reden om in een verwoestende relatie te zitten. Als je merkt dat de persoon in alle vrijheid, steeds met je wilt praten, jou wil zien, in contact staat, betekent dit dat er een zeer sterke energetische verbinding bestaat. Een energetische verbinding is rotsvast, en haast niet te verbreken (Behalve met je eigen ‘ wil’, want je bent nooit een marionet van iets of iemand. Wel heb je ‘ afgesproken’ voor je aan je leven begon met wie je de meeste lessen ging leren, en met wie je liefde ging ervaren en aangaan. Dat je elkaar ontmoet, ligt al vast, maar jij hebt de wil ervoor te kiezen of jij hiervoor wilt gaan (een verbinding aangaan met je HART)- Of in angst gaat leven- En dus kiest voor mensen die jou pijn gaan doen, laten zitten, afwijzen (het bewust vallen van het ego op mensen die je toch wel gaan verlaten- het ego speelt met jouw gevoelens en laat je een ‘ enorme verliefdheid’ voelen, waardoor je ‘ denkt’ dat dit vanuit het hart is, maar de persoon laat je in enkele maanden vallen, pijn doen, afwijzingen, stikken. Kortom, het ego heeft weer een feest kunnen houden dat dit pijn en eenzaamheid en afgescheidenheid met zich voortbrengt.
Bij bewustwording, heb jij dit dus ‘ door’ dat dit ego van jou, je wilt omleiden met pijn en verdriet. Wat je gaat doen, is een vrouw/man die voor je kiest en ‘ ja, ik wil voor je gaan’- signalen afgeeft: Daarbij voel jij afwijzing, angsten en misschien zelf expres pijn doen zodat ze je gaan verlaten. Of je hebt affaire na affaire met allemaal mensen die zelf ook bindingsangst hebben, of elke keer je verlaten en pijn doen- want dat is wat jouw ego wilt- geen verbinding aangaan. Want verbinding is je hart openstellen- Er bestaat geen ware verbinding als jij je hart er niet voor openstelt. Dus kies je voor verbindingen die je pijn gaan opleveren, dus waarbij jij niet je hart hoeft te schenken.


Wanneer heb je toch je hart gegeven zonder dat je dit bewust doorhad?

Een goede opsteker is dat de ziel het ALTIJD wint van het ego. Als er een hele sterke energetische zielsliefde in je leven komt, zal dit, hoe bang je ook bent, allerlei dingen gaan openbreken. Met name jouw hart. Eerst kan het zijn dat je vanuit deze angsten, na enkele maanden deze persoon hebt afgekraakt, verlaten, vreemdgegaan, afgewezen, de liefde ontkend, de intimiteit ontkend, ontkent hoe fijn het is die persoon aan te raken. Je kan daardoor diegene hebben afgestoten, pijn hebben gedaan, of een tijd niet hebben gezien.

‘Mooi’, denkt het ego, daar ben ik lekker vanaf.’ Maar helaas, na een paar weken moet je ineens zoveel aan die persoon denken. Gesprekken herhalen zich in je hoofd, je krijgt dromen, je krijgt seksuele fantasieeen, je moet stiekem lachen als je aan jullie situaties samen denkt. Je hebt de neiging om te gaan bellen en mailen, of je wilt stiekem de persoon in de gaten houden op internet wat ze doen. Waarom? Je was toch blij er vanaf te zijn? Je was er toch klaar mee? Je had het toch makkelijk van je af geschud? Of: Je hebt nu toch een nieuw persoon waarmee je omgaat en vrijt en praat? Waarom blijf ik aan die ander denken? Waarom blijft de energetische band, de onzichtbare band van vriendschap en liefde, wat ik ook doe?
Dat is, omdat het kosmisch is voorbestemd. Jij bent nu liefde aan het ervaren, waarbij je niet meer in angsten hoeft te leven, waarbij je niet meer om je heen hoeft te kijken naar andere vrouwen/mannen, de band IS er, en voldoet aan alles. Zodat jij bevredigd word. In je lessen op aarde, in je spiegels zien, in je karmische lessen, in je aardse leven, in de intimiteit, in de liefde, in vriendschap: Deze relatie, kan je niet meer omheen.
We hebben allemaal op aarde geen lessen in de liefde op school gehad. Niemand kan jou leren hoe je liefde moet zien en ervaren, en voor een ieder is dat ook anders.
Wel is het een gegeven, dat als je zo duidelijk op allerlei manieren met 1 persoon te maken heeft, en deze blijft in allerlei stormen bij je, in contact. Jij diegene wilt zien en spreken als er iets met je is, je samen ‘ maatjes bent’, de intimiteit er is, er dezelfde normen en waarden mogelijk zijn, het aardse leven samen ook mogelijk is (de gewone dingetjes des levens) humor is een zeer belangrijke factor: kan er samen worden gelachen?
Snappen jullie elkaars grappen? Kunnen jullie als volwassenen het kind in elkaar naar boven halen? Lachen om niks? Elkaar vrolijk maken in mindere tijden? Genieten van niets? kan je stil zijn bij de ander in dezelfde ruimte zonder je ongemakkelijk te voelen?

Last but not least:
Spanning schijnt goed te zijn. Een saaie relatie kiezen heel weinig mensen voor. Het moet ook niet zo spannend zijn dat jullie aan elkaar onderdoor gaan.
Wel is het belangrijk dat jullie elkaar af en toe eens goed de waarheid kunnen zeggen, een pittige discussie kunnen hebben, of elkaar kunnen prikkelen. Af en toe de lijntjes strak kunnen houden en weer laten ‘ fieren’. Een gezonde spanningsboog dus, om elkaar scherp te houden. Als het goed is, komt dit natuurlijk, en dit zorgt ook voor een blijvend vuur, een blijvende passie, een voortdurend leerproces met elkaar scherp houden en ontwikkelen.

Door: Leda

Interesse in relationele coaching? Zie het kopje ‘coaching’